FloraHolland+kampt+met+stijgend+aantal+kloktransacties
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland kampt met stijgend aantal kloktransacties

Royal FloraHolland heeft problemen met de distributie door een groter aantal kloktransacties dan verwacht. Aflevertijden worden niet gehaald.

De bloemenveiling verwacht dit jaar 29,5 miljoen transacties op de klok. Dat is zo'n 4,5 miljoen meer dan begroot. FloraHolland ging ervan uit dat het aantal kloktransacties de komende jaren, in lijn met voorgaande jaren, gestaag zou dalen naar het aantal van 22 miljoen in 2020. In 2014 lag de hoeveelheid op 28 miljoen. Sinds 2016 stijgt het aantal transacties echter weer, doordat deze steeds kleiner van formaat worden.

Distributietijd

Door de toename is FloraHolland niet in staat bloemen en planten binnen 2,5 uur na het veilen bij de klant af te leveren. Dat is de maximale tijdsduur die hiervoor staat. Daarnaast kampt de veiling tijdens piekverkopen met een tekort aan karren. Voor Valentijn en Moederdag waren er tot grote ergernis van de leden niet genoeg karren.

De transactieverkleining laat ook op financieel vlak zijn sporen na. De kosten per transactie blijven weliswaar gelijk, maar doordat de bloemenveiling te stellen heeft met meer transacties gaan de totale kosten omhoog. Bovendien moet FloraHolland door de toegenomen transacties meer uitzendkrachten inzetten, wat eveneens de kosten opdrijft.

Transactietarief

FloraHolland is naarstig op zoek naar oplossingen. Volgens Lucas Vos, algemeen directeur van FloraHolland, overweegt de veiling het transactietarief te verhogen. Dit is begin dit jaar ook al gebeurd. Verder bekijkt de veiling of de distributie van de klokvoorverkoopproducten kan worden losgekoppeld van de verdeling van bloemen en planten die voor de klok zijn verkocht.

De klokomzet daalt ook minder snel dan FloraHolland verwachtte. In de eerste 21 weken van dit jaar ging de omzet ten opzichte van 2016 maar met 1,5 procent omlaag. 'De klok doet het dit jaar goed door goede prijzen', aldus Vos. Gemiddeld ligt de prijs 4,8 procent hoger dan verleden jaar, terwijl de doorsneeprijs bij bemiddeling juist 0,7 procent onder het niveau van 2016 ligt.

Minder tulpen voor klok

De aanvoer voor de klok is dit jaar bijna 6 procent kleiner dan vorig jaar. Vos: 'Er komen minder tulpen voor de klok en door het koude weer in Afrika is daar vandaan minder aanbod.' Het bemiddelingskantoor van FloraHolland heeft het volume in 2017 met 6,6 procent zien stijgen.

Volgens Vos blijft de totale omzet in de eerste vijf maanden van dit jaar (de stijging in de eerste 21 weken is 2,4 procent) achter bij de begroting. 'We zullen er aan moeten trekken om de beoogde 4,8 miljard euro in 2017 te halen', zegt de algemeen directeur. Ook het operationeel resultaat in 2017 is nog niet wat het zou moeten zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer