Oude+ICT+zet+rem+op+ontwikkeling+FloraHolland
Nieuws
© FloraHolland

Oude ICT zet rem op ontwikkeling FloraHolland

Royal FloraHolland kampt met oude ICT-systemen waardoor de bloemenveiling niet zo snel kan digitaliseren als het zou willen.

Dat zei Lucas Vos, algemeen directeur van de veiling, donderdagavond tijdens de algemene ledenvergadering van FloraHolland in Aalsmeer. Volgens de directeur gaat de digitale ontwikkeling in de wereld sneller dan in 2014 werd verwacht toen FloraHolland de strategie FloraHolland 2020 uitstippelde. 'FloraHolland zal daarin mee moeten gaan wil het niet de V&D van de sierteeltsector worden', aldus Vos.

Digitalisering in vijf jaar

FloraHolland wil binnen vijf jaar volledig gedigitaliseerd zijn als marktplaats, ook wat de logistiek betreft. Maar die ambitie komt in het gedrang door de huidige ICT-systemen bij de bloemenveiling. Het euvel dateert uit de periode dat het oude FloraHolland fuseerde met Bloemenveiling Aalsmeer, zo'n tien jaar geleden. Toen is gekozen om de twee verschillende systemen bij beide veilingorganisaties in stand te houden. 'Hoogst ongebruikelijk want normaal gesproken wordt rigoreus gekozen voor één systeem', zegt Vos.

Van die keus plukt FloraHolland nu de wrange vruchten. Digitale vernieuwingen verlopen een stuk moeilijker omdat de veiling met twee systemen werkt. Zo kan FloraHolland dit jaar bijvoorbeeld nog niet experimenteren met het landelijk veilen terwijl dat wel het plan was. Om toch digitale vooruitgang te boeken, heeft het bedrijf veel tijdelijke krachten moeten inhuren, op het moment dat de veiling juist afslankoperaties doorvoerde. Dit heeft tot extra kosten geleid.

FloraMondo

De bloemenveiling wil de wereldwijde marktplaats worden voor de sierteelt. Dat moet digitaal gebeuren. Hiervoor is het platform FloraMondo in het leven geroepen dat de kern van het nieuwe FloraHolland moet worden. Hierop moeten alle verkoopactiviteiten gaan plaatsvinden, van klokvoorverkoop tot directe handel tussen kweker en consument. FloraMondo is echter gestoeld op een oude architectuur. Dit jaar werkt de bloemenveiling aan de modernisering hiervan.

FloraHolland heeft plannen om op de veiling het logistieke proces te robotiseren. Er lopen al proeven, maar op dit terrein moet de veiling eveneens een pas op de plaats maken omdat de ICT-systemen het bedrijf daartoe dwingen.

Voorsprong

Ondanks dat FloraHolland met problemen kampt bij de digitalisering, is Vos niet bang dat het wordt voorbijgestreefd door een (digitale) start-up. Daarvoor heeft FloraHolland een te grote voorsprong, vindt hij. Hij wijst daarbij op de kennis bij het bedrijf, de financiële middelen, de kwekers en de klanten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer