Plantion+houdt+vast+aan+fysieke+klok
Nieuws
© Plantion

Plantion houdt vast aan fysieke klok

Bloemenveiling Plantion in Ede zet de komende jaren in op de fysieke klok. Daarnaast wil het bedrijf geleidelijk de digitale marktplaats verder ontwikkelen.

Dat de fysieke klok een speerpunt is van de veiling, staat in het middellangetermijnplan van Plantion. Volgens Peter Bakker, algemeen directeur van Plantion, horen de inspiratie en de emotie van de fysieke klok bij het bloemenvak. Plantion presenteerde het plan woensdagavond tijdens de algemene ledenvergadering van de coöperatie.

Het belang dat Plantion hecht aan de fysieke klok staat haaks op de weg die grote broer Royal FloraHolland is ingeslagen. Deze bloemenveiling heeft de keuze gemaakt voor een landelijke digitale klok.

Bloemist

De focus op de bloemist is een ander onderdeel van het toekomstplan van Plantion. 'FloraHolland richt zich steeds meer op het buitenland en grote afnemers', aldus Bakker. Voor de veiling in Ede is dat reden om zich te concentreren op de kleinere afnemer. Bakker zegt dat de consument bij het kopen van sierteeltproducten voor de keuze staat tussen 'fun en run'. Het laatste staat voor snel en supermarkt. Het eerste voor plezier en bloemist. 'Op de laatste richt Plantion zich.'

In het plan staat verder dat Plantion een zuivere rol wil blijven vervullen als veiling. Daar moeten geen bijzaken bijkomen, aldus Bakker.

Trends

Voor het opstellen van het middellangetermijnplan heeft Plantion de belangrijkste tien trends voor de toekomst van de veiling in kaart gebracht. De directie zegt onder andere dat local for local in Nederland belangrijk is, dat verantwoord produceren een must is en dat de keten steeds korter wordt. 'De kortste keten is dat de teler direct verkoopt aan de consument', zegt Bakker. 'Dat zal maar mondjesmaat gebeuren', is zijn overtuiging. Daardoor zal er plaats blijven voor een tussenpersoon als Plantion.

Bekijk meer over: