Telers willen voortzetting glastuinbouwonderzoek

Een ruime meerderheid van de glastuinbouwondernemers onderschrijft het belang van onderzoek voor de toekomst van hun bedrijfsvoering.

Telers+willen+voortzetting+glastuinbouwonderzoek
© VidiPhoto

De telers zijn bereid om de komende vier jaar mee te betalen aan de ontwikkeling van nieuwe technieken en teeltkennis via de innovatieprogramma's Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid.

Dat blijkt uit de ondernemerspeiling Kennis in je Kas, die LTO Glaskracht Nederland, in samenwerking met GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland, heeft gehouden. Vanaf 2018 zijn nieuwe financiële middelen nodig, die voor een deel door de sector zelf moeten worden bijeengebracht.

Voorwaarden aan steun

Ruim 90 procent van de respondenten is van mening dat voortzetting van deze programma's noodzakelijk is en 87 procent hiervan is bereid mee te betalen. Hieraan stelt het merendeel van de respondenten wel enkele voorwaarden. Zo vinden de ondernemers het belangrijk dat alle glastuinbouwbedrijven mee betalen en dat de ontwikkelde kennis beschermd blijft. Daarnaast willen ze meer invloed op de inhoud van het onderzoek en is cofinanciering van onder andere de overheid een voorwaarde. Een meerderheid van de tuinders wil 200 tot 400 euro per hectare per jaar bijdragen aan de financiering van deze onderzoeksprogramma's.

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland is tevreden met de uitkomst van de peiling. 'Duidelijk is dat ondernemers het belang van de innovatieprogramma's voor nu en de toekomst onderschrijven.' De komende periode gaat het bestuur van LTO Glaskracht in beraad over de conclusies van deze ondernemerspeiling. Met betrokken organisaties in de glastuinbouwketen en het ministerie van Economische Zaken worden gesprekken over de mogelijkheden van financiering gevoerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de voorwaarden die de ondernemers hebben gesteld.

Deelname van 20 procent

In de periode van 5 tot en met 19 mei konden ondernemers hun mening geven over de voortgang en financiering van de drie innovatieprogramma's. 20 procent van het glastuinbouwareaal deed mee en daarmee is deze peiling representatief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer