PvdA+steunt+vraag+om+aanzienlijke+krimp+van+veestapel
Nieuws
© Ida Hylkema

PvdA steunt vraag om aanzienlijke krimp van veestapel

De PvdA is voorstander van een 'aanzienlijke' inkrimping van de veestapel in Nederland. Dat blijkt uit het stemgedrag van de Kamerfractie van de sociaal-democraten.

Dinsdag stemde de Tweede Kamer over een motie van de Partij voor de Dieren. Die vraagt het kabinet om 'met een plan van aanpak te komen om de Nederlandse veestapel aanzienlijk te verkleinen, voorzien van concrete en afrekenbare doelstellingen binnen een helder tijdpad'.

De motie kreeg de steun van de SP, een partij die al langer aandringt op inkrimping van de veestapel. Maar ook de PvdA stemde er voor, waarmee deze fractie nu ook kiest voor een rigoureuze aanpak van de Nederlandse veehouderij.

Andere partijen tegen

Alle andere partijen stemden tegen, en volgden daarmee het advies van het kabinet. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) had namens minister-president Mark Rutte de motie ontraden omdat verkleining van de veestapel 'niet de insteek is van dit kabinet'.

'Wij richten ons op een gezonde sector, een gezond milieu en het veiligstellen van de volksgezondheid. Dat leidt soms tot beperking van de veestapel, zoals we nu uit het oogpunt van milieu zien bij het terugbrengen van de melkveestapel', aldus Dijsselbloem.

Het kabinet weigert echter een algemene doelstelling vast te leggen over de aantallen dieren in Nederland. Dijsselbloem: 'Of een nieuw kabinet dat doet, ligt aan de vraag of de Partij van de Dieren onderdeel daarvan gaat uitmaken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 3°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer