Gelderse+vraagtekens+bij+Wet+Dieraantallen
Nieuws
© De Snuitgeverij

Gelderse vraagtekens bij Wet Dieraantallen

Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen vragen bij de Wet Dieraantallen, die staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken momenteel voorbereidt. Van Dam wil via de wet de provincies mogelijkheden geven om te kunnen sturen op dieraantallen.

Gedeputeerde Staten van Gelderland zetten vraagtekens bij de wet door de relatie die de Staatssecretaris legt tussen gezondheid en dieraantallen. Die relatie wordt in rapporten niet onderbouwd, stelt het Gelders college.

'De vraag is daarom of het verder uitwerken van een wet voor dieraantallen, zodanig dat provincies op dieraantallen kunnen sturen, meerwaarde heeft voor de in de onderzoeksrapporten beschreven gezondheidsproblematiek', stelt GS.

Leefomgeving

Het college vindt een gezonde leefomgeving van belang en willen daarom daarom voor gezondheidsvraagstukken in brede zin in Gelderland bekijken welke rol ze hier in op kunnen pakken. De sector is nu aan zet, aanvullend instrumentarium voor de veehouderij is wenselijk als dat onvoldoende effect sorteert, maar zou dan gebaseerd moeten zijn op wetenschappelijk bepaalde normen.

Ook zal een en ander zodanig vorm moeten krijgen dat duurzame ontwikkeling niet wordt belemmerd door een nieuw plafond, maar juist gestimuleerd.

Voor 'in beweging brengen' zijn bovendien ook financiële middelen nodig. In de gesprekken met het ministerie zal het college deze aspecten naar voren brengen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer