LTO en NVV willen opschorting Wet dieraantallen

LTO Varkenshouderij en NVV roepen het kabinet op om de voorbereidingen op het invoeren van een Wet dieraantallen stil te leggen en zo snel mogelijk in overleg te treden met de sector.

LTO+en+NVV+willen+opschorting+Wet+dieraantallen
© Twan Wiermans

Deze oproep volgt naar aanleiding van een onderzoek van het vakblad V-focus, dat afgelopen week is gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat inwoners van gemeenten waar meer fijnstof is gemeten, juist gezonder zijn.

De uitkomsten van dit onderzoek plaatsen de ambities van het kabinet om een Wet dieraantallen in te voeren, in een ander perspectief, menen LTO Varkenshouderij en NVV.

Veehouderij aan banden

De Wet dieraantallen, die in 2017 ingevoerd zou moeten worden, geeft provincies individueel de mogelijkheid om de veehouderij aan banden te leggen. Het kabinet baseert zich met de maatregel op het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) van het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM).

Het VGO-onderzoek geeft echter geen harde conclusies over de relatie tussen veehouderijen en gezondheid. 'De onderzoekers zeggen nota bene zélf dat er nog nader onderzoek nodig is', aldus NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Schoonste lucht

V-focus legde data van het RIVM (luchtkwaliteit) en GGD's (volksgezondheid) naast elkaar en vergeleek deze met elkaar. Hieruit blijkt dat mensen in gemeenten met meer fijnstof gezonder zijn. De beste volksgezondheid wordt gemeten in de regio's met relatief veel fijnstof. De meeste patiënten met chronische aandoeningen, zoals longkanker, COPD, astma en hart- en vaatziekten wonen in regio's met de schoonste lucht.

'Wij vrezen dat de veehouderij straks door provinciale en regionale overheden op slot gezet wordt op basis van de conclusies in het VGO-onderzoek, terwijl V-focus heel duidelijke kanttekeningen plaatst bij de uitkomsten van dit onderzoek', zeggen Jansen en Douma.

LTO Varkenshouderij en NVV willen dan ook zo snel mogelijk overleg met staatssecretarissen Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en Martijn van Dam (Economische Zaken).

Ontwikkeling varkensbedrijven

In augustus stuurden LTO Varkenshouderij en NVV al een brief aan Dijksma en Van Dam. 'Hierin uiten wij onze zorgen dat het VGO-onderzoek door provinciale en regionale overheden gebruikt wordt om verdergaande maatregelen te treffen ten aanzien van de ontwikkeling van varkensbedrijven', aldus Jansen en Douma. 'Het VGO-onderzoek geeft echter geen aanknopingspunten om in algemene zin ontwikkelingen van varkensbedrijven niet meer toe te staan.'

LTO Varkenshouderij en NVV hebben op deze brief nog steeds geen antwoord ontvangen van de beide staatssecretarissen en roepen hen op zo snel mogelijk met een antwoord te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer