Nieuwe wet begrenst regionale veehouderij

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) gaat provincies de mogelijkheid geven om te sturen op veedichtheid in een bepaald gebied. Hij dient hiertoe voor de zomer de nieuwe wet Veedichte Gebieden in bij de Tweede Kamer.

De provincies kunnen met de wet de uitbreiding van veehouderijen beperken 'om de leefbaarheid van het platteland te verbeteren', zo lichtte hij donderdag in Noord-Brabant toe. Deze nieuwe wet, die onderdeel wordt van de Omgevingswet, vervangt het eerdere voorstel van de Wet Dieraantallen.

'Provincies krijgen de bevoegdheid te sturen op de veehouderij in de regio', aldus van Dam. 'Ze kunnen een regio aanwijzen als veedicht gebied waarvoor ze speciale maatregelen kunnen nemen. Vervolgens maken ze met betrokken partijen een programma hoe de veehouderij zich ontwikkelt. Dat kan bijvoorbeeld door geen veehouderijen meer toe te staan of te sturen op het aantal dieren of de stalgrootte.'

Alle diersoorten

Ook gaf hij aan dat veehouderijen niet gedwongen kunnen worden om te krimpen. Wel kan de provincie een stop op uitbreiding invoeren en de ruimte die ontstaat door stoppers niet meer invullen. De wet kan gelden voor alle diersoorten.

Van Dam kondigde de wet in november vorig jaar al aan. Aanleiding waren de uitkomsten van het onderzoek naar de Veehouderij en de Gezondheid van Omwonenden.

Felle kritiek

Hij zei eerder deze week in een interview met de regionale dagbladen dat zijn opvolger de Nederlandse veestapel met 20 procent moet verkleinen. Een opmerking over de omzetting van de Europese inkomenssteun naar een betaling voor duurzame prestaties kwam Van Dam op felle kritiek te staan. 'De gemiddelde Nederlandse boer krijgt per maand meer geld dan een AOW'er aan uitkering en hoeft daar niks voor te doen', zei hij.

'Met deze woorden beledigt Van Dam onze land- en tuinbouw', zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts die het verder 'triest' noemt dat de staatssecretaris zich niet positief uitlaat over het feit dat agrariërs van levensbelang zijn voor de voedselproductie en voor het beheer van het platteland.'

Agrivaknet-voorzitter Noud Jansen reageerde op Twitter: 'Minister van voedsel oké, maar wel eentje die de voedselproducenten, lees onze boeren, omarmt! Interview voelt als natrappen…'

Weidegang

In het interview ging Van Dam ook in op de motie voor verplichte weidegang die de Kamer onlangs aannam. De bewindsman onderzoekt momenteel hoe hij gehoor kan geven aan de wens van de Tweede Kamer om weidegang verplicht te stellen.

Als de cijfers over de weidegang opnieuw verslechteren, ontkomt de sector volgens hem niet aan maatregelen van de overheid. 'Ik onderzoek nu wat de mogelijkheden zijn. Je kunt moeilijk een koeienpolitie opzetten die controleert of de koeien wel echt buiten staan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer