Kwartaalexport sierteelt maakt sprong van 7 procent

De bloemen- en plantenexport is in het eerste kwartaal van dit jaar met 7 procent toegenomen. Niet eerder was de stijging in dit kwartaal zo hoog, zegt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Kwartaalexport+sierteelt+maakt+sprong+van+7+procent
© FloraHolland

Handelaren in bloemen en planten hebben in de eerste drie maanden van dit jaar voor 1,6 miljard euro uitgevoerd. In maart lag de uitvoerwaarde met 650 miljoen euro 4 procent boven het niveau van 2016, blijkt uit de jongste cijfers van Floridata, de organisatie die voor de sierteeltsector handelsstatistieken bijhoudt.

Spreiding feestdagen

Volgens de VGB is de sterke groei te danken aan een betere spreiding van de bloemenfeestdagen. 'De Engelse Moederdag viel vorig jaar op 6 maart, twee dagen voor Internationale Vrouwendag. Dit jaar vierden de Engelsen Moederdag op 26 maart.

'Wij hebben dit jaar een bijzonder goede Moederdag in Engeland gedraaid, beter dan verwacht', schetst Jan van Delft van Flamingo Flowers de markt. Jargo Schaper van Quattro Plant, onder meer actief op de Duitse markt, constateert dat voorafgaand aan de Duitse Moederdag, dat de tweede zondag in mei wordt gevierd, meer producten zijn vastgelegd. Volgens hem zijn de vooruitzichten goed en willen klanten er zeker van zijn om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Duurzaamheid

De handelscijfers tonen aan dat in het eerste kwartaal de groei bij bloemen groter is dan bij planten. Door het gunstige voorjaarsweer pluste de laatstgenoemde productgroep in maart wel meer dan bij bloemen.

De VGB stelt vast dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in het retailkanaal steeds belangrijkere aankoopcriteria worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer