Vrouwendag+leidt+tot+meer+vraag+bloemen
Nieuws
© FloraHolland

Vrouwendag leidt tot meer vraag bloemen

Internationale Vrouwendag op 8 maart is dit jaar een grotere impuls voor de export van bloemen en planten vanuit Nederland. Dat meldt de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Groothandelaren constateren dat de handelsstemming in de aanloop naar Internationale Vrouwendag goed is. Na de exportplus van 12 procent in januari dit jaar blijkt uit de eerste gegevens van Floridata, dat de bloemen- en plantenexport registreert, een gematigder voortzetting in februari.

Hoewel Vrouwendag een Amerikaanse herkomst heeft, is het in met name Rusland bij uitstek de bloemendag, ook voor Nederlandse groothandelaren. Door de economische crisis en ongunstige valutaschommelingen is de oorspronkelijke groeimarkt tot 250 miljoen euro in 2013 de afgelopen jaren teruggevallen naar 120 miljoen euro in 2016.

Duurdere bloemen als rozen en pluischrysanten hebben deels plaats gemaakt voor goedkopere soorten, zoals bijvoorbeeld tulpen. 'De intrinsieke vraag is echter gebleven', stelt de VGB. De Russische markt lijkt dit jaar weer aan te trekken.

Productie blijft achter bij vraag

Mede door bloemendagen als Internationale Vrouwendag constateren Nederlandse groothandelaren in bloemen en planten dat de productie achterblijft bij de grotere vraag. Dat leidt onder andere tot een hogere inkoopwaarde.

Na Vrouwendag op 8 maart is de Engelse Moederdag, dit jaar op 26 maart, de volgende extra belangrijke bloemendag voor de Nederlandse bloemen- en plantensector. Vorig jaar vielen beide dagen in dezelfde week. De spreiding is dit jaar beter, aldus de VGB.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer