Sierteeltmarkt+Rusland+herstelt+zich
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltmarkt Rusland herstelt zich

De Russische sierteeltmarkt herstelt zich. Handelsbedrijven melden exporten voor Vrouwendag die zo'n 40 procent boven het niveau van vorig jaar liggen.

Groothandelsbedrijven verwachten dat de opleving van de Russische markt structureel is omdat niet alleen rond Vrouwendag de verkoop steeg.
Uit de exportstatistieken van het onafhankelijke databureau Floridata in Aalsmeer blijkt dat Russische afnemers al in de eerste maand van dit jaar meer aan de markt waren. De Nederlandse sierteeltexport steeg in die maand naar een waarde van 11,2 miljoen euro, wat bijna 40 procent hoger is dan in de gelijknamige maand van 2016.

Kentering

De groei heeft zich ook in februari voortgezet, zegt Bert Buis van Floridata. Daar bovenop komt de gestegen verkoop voor Vrouwendag dat op 8 maart werd gevierd. 'De kentering is sinds eind vorig jaar zichtbaar', zegt Piet van Kampen, eigenaar van het handelsbedrijf DGI in De Kwakel. 'Eerst zag je het herstel van de markt in Oekraïne, daarna volgde Rusland.'

Volgens Van Kampen zijn er veel tulpen naar Rusland gegaan. Zo veel zelfs dat enkele handelsbedrijven helemaal los waren. Marco Vermeulen, directeur van OZ Export in De Kwakel, bevestigt de groeiende stroom van goedkopere bloemen naar het Oost-Europese land. Ook dit bedrijf zag de uitvoer naar Rusland toenemen. 'Vrouwendag blijft in met name de Oost-Europese landen een dag waar bloemen vanzelfsprekend zijn', stelt hij. Daarnaast profiteren de Nederlandse handelsbedrijven de laatste maanden van een gunstigere koers van de roebel.

Hogere prijzen

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) geeft aan dat de exportgroei te danken is aan zowel hogere prijzen als een groter volume. Bij de duurdere bloemen, zoals rozen en pluischrysanten, is nog geen sprake van herstel, signaleert de vereniging.

Rusland was jarenlang de belangrijkste groeimarkt voor de Nederlandse sierteeltsector. Door de economische crisis en de waardevermindering van de roebel is de uitvoerwaarde naar de Russische markt ingestort van 253 miljoen euro in 2013 naar 119 miljoen euro in 2016. Het land zakte vorig jaar uit de top-10 van exportbestemmingen, maar is op basis van de cijfers in de eerste twee maanden van dit jaar hierin weer teruggekeerd.

Positieve stemming

Natasja Mironova van Sobolj, een bedrijf dat bemiddelt bij de afzet van Nederlandse sierteeltproducten op de Russische markt, beaamt de opleving. Evenals handelaren bespeurt zij een duidelijk positievere stemming in het land.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer