Minidrones+helpen+bijen+bij+bestuiving
Nieuws
© fruitgrowernews.com.

Minidrones helpen bijen bij bestuiving

Drie onderzoeksteams werken wereldwijd aan het ontwerpen van minidrones en robots die telers op termijn zouden kunnen inzetten bij de bestuiving van gewassen.

Twee teams zijn bezig met een soort minidrone, waarvan al een prototype bestaat. Een derde team zit met een zelfrijdende robot nog in de ontwerpfase, meldt de Amerikaanse site fruitgrowernews.com.

Het zal waarschijnlijk nog zeker tien jaar duren voordat de minidrones of -robots klaar zijn voor de praktijk en ze de honingbij kunnen helpen bij de bestuiving van gewassen in bijvoorbeeld de fruitteelt.

Robobee

Bij de Harvard University startten onderzoekers tien jaar geleden met het ontwerpen van een minidrone met de naam RoboBee. De minrobot kan vliegen, heeft een lengte van 24 millimeter en een gewicht van 90 gram. In een nog te ontwikkelen 'bijenkorf' kan de Robobee zich opladen.

Het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology in Japan is bezig met een minidrone met een borsteltje van paardenhaar. Daarmee kan de robotbij stuifmeel oppikken en afgeven. De minidrone is in een laboratorium op lelies getest.

De West Virginia University werkt aan een autonome grondrobot, die individuele bloesem met laserstralen en camera's moet kunnen lokaliseren, identificeren en bestuiven. Deze grondrobot bevindt zich nog in een ontwikkelingsfase.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer