Drones+gaan+weidevogels+beschermen
Nieuws
© Johan Wissink

Drones gaan weidevogels beschermen

Natuurbeheerders gaan komend voorjaar zes drones in Nederland inzetten om weidevogelnesten te traceren. Met de weidevogeldrone hopen ze meer nesten op te sporen zodat boeren bij het maaien daarmee rekening kunnen houden.

Zonder de drone wordt slechts 20 procent van de nesten opgespoord en beschermd, zo is berekend. Met de drone kan per uur tussen de 30 en 40 hectare weiland worden afgespeurd naar nesten. Een warmtebeeldcamera vindt de nesten. De eieren zijn door het broeden namelijk warmer dan de omgeving, waardoor ze te detecteren zijn.

Voordelen van de drone zijn dat het minder verstorend werkt voor de vogels, de locatie nauwkeuriger te bepalen is en de verkregen gegevens makkelijk in een landelijke database opgeslagen kunnen worden. De drone is erg gebruiksvriendelijk. Er is een eenvoudige opleiding nodig om verantwoord met de weidevogeldrone aan de slag te gaan. Bovendien gaat de weidevogeldrone bijna volautomatisch te werk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer