LLTB jaagt met drone op hennep

De LLTB opent de jacht op hennepteelt in het buitengebied met behulp van drones. Het is voor het eerst dat er in Nederland op deze manier gecontroleerd wordt op de teelt van hennep.

LLTB+jaagt+met+drone+op+hennep
© VidiPhoto

De Limburgse belangenbehartiger gaat dit doen met behulp van drones met Ultra HD-camera's. Deze voor Nederland unieke aanpak komt voort uit het succesvolle anti-hennepproject dat al jarenlang in Limburg wordt uitgevoerd.
Binnen het project werken de LLTB, de politie, het Openbaar Ministerie en andere partijen samen om de overlast van hennepteelt in het buitengebied te bestrijden.

De overlast van hennepteelt in het buitengebied is dermate teruggedrongen dat de politie heeft besloten geen hennepvluchten meer te maken boven Limburg. Tot 2016 voerde de politie hennepvluchten per helikopter uit.

Controles

'Het besluit van de politie om met de hennepvluchten te stoppen, was voor ons de reden de handschoen op te pakken en zelf vanuit de lucht controles uit te voeren', zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen.

'We zijn heel tevreden met de resultaten die we de afgelopen jaren samen met de politie en andere partners hebben geboekt, maar voor ons is het nog niet klaar. We willen alle akkers hennepvrij en daar gaan we samen met onze leden voor zorgen', aldus de LLTB-voorzitter. Hennep die door de LLTB of haar leden wordt gevonden, wordt in overleg met de politie verwijderd en vernietigd.

Nieuwste HD-camera

De LLTB investeert al heel lang in een veiliger buitengebied en blijft dit doen. Faassen: 'Het gaat niet alleen om de beschikbaarheid van personeel. Op korte termijn investeren we bijvoorbeeld ook in de aanschaf van een drone met Ultra HD-camera.'

De LLTB roept leden op die zelf een of meerdere drones hebben, zich te melden bij de belangenorganisatie voor Limburgse boeren en tuinders. 'Met één drone wordt het een lange zoektocht, want we hebben naar verwachting ruim vijfhonderd percelen te controleren', zegt Faassen. 'Maar vele drones maken licht werk, zullen we maar zeggen. Samen kunnen we blijven zorgen voor een veiliger buitengebied zonder hennep tussen de mais. Dit is iets waar we ons ten volle voor blijven inzetten.'

Opheldering

Het CDA laat bij monde van Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg weten verbolgen te zijn over het feit dat boeren het probleem zelf moeten oplossen en heeft minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer