Inzet+drones+verhoogt+opbrengst+Franse+graanboeren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Inzet drones verhoogt opbrengst Franse graanboeren

De Franse landbouwcoöperatie Ocealia gebruikt drone-advies van Airinov, zodat de leden hun gewassen beter kunnen verzorgen. Gemiddeld is het rendement in granen met zo'n 10 procent gestegen.

Ocealia is een coöperatie met 7.200 aangesloten leden en bijna 900 medewerkers. Sinds 2015 verzorgt Airinov met twee eBee-drones gewasmetingen voor precisielandbouw. Vanaf vorig jaar is het bedrijf ook actief in Nederland.

Sinds 2015 hebben de drones bij ruim 300 Franse boeren opnamen gemaakt. Het gaat om 3.900 hectare koolzaad en 3.300 hectare graan, vooral tarwe, gerst en triticale. In de jaren 2014-2016 is op honderden percelen een vergelijking gemaakt met de traditionele bemestingsmethode.

Bij tarwe ligt de meeropbrengst in de periode 2014-2016 op gemiddeld zo'n 625 kilo per hectare, goed voor een financieel voordeel van gemiddeld circa 70 euro per hectare. Bij koolzaad gaat het in die jaren om een extra opbrengst van ruim 300 kilo per hectare en een financieel voordeel van zo'n 105 euro per hectare.

'De data van de drones zijn een aanvulling op de satellietbeelden, de we het hele jaar door gebruiken'

Stikstofbemesting

'De agrarische expert van Airinov hebben als taak om de boeren van Ocealia te helpen met het verhogen van hun opbrengsten en het verbeteren van de kwaliteit van hun gewassen, vooral granen en koolzaad', legt Romain Faroux van Airinov uit. 'We doen dat door het analyseren van de drone-beelden en het geven van adviezen om de stikstofbemesting te optimaliseren.'

Romain Coussey van Ocealia: 'De data van de drones zijn een aanvulling op de satellietbeelden, de we nog steeds het hele jaar door gebruiken voor algemene controle van de gewassen van onze leden. Met de inzet van drones kunnen we de leden tussen twee en vier dagen na een vlucht een bemestingsadvies geven.'

De eBee drones van Ocealia vliegen meestal op een hoogte van 150 meter boven de grond en maken met een multispectraal camera foto's van de gewassen. Afhankelijk van de grootte van de percelen is gemiddeld ongeveer 3 hectare per minuut in kaart te brengen. Airinov verwerkt te beelden tot nauwkeurige taakkaarten.

Ontwikkelingsstadia

Bij granen worden de gegevens van de drones gebruikt om tijdens de belangrijkste ontwikkelingsstadia van het gewas de hoeveelheid droge stof in het veld en de stikstofopname te meten. Veelal plannen boeren ongeveer een week voor het geven van een bemesting een vlucht.

Bij koolzaad vliegt de drone meestal eenmaal aan het begin van de winter en eenmaal aan het einde van de winter om de hoeveelheid biomassa in kaart te brengen. In combinatie met andere veldgegevens (bodemtype, ras en dergelijke) geeft dit inzicht in de kracht van het gewas en de stikstofbehoefte. Op deze wijze kan de boer de koolzaad in het voorjaar zo optimaal mogelijk bemesten.

Airinov levert de boer twee soorten kaarten. Een uitgebreide versie is geschikt om met geavanceerde machines de bemesting op basis van de taakkaart automatisch te laten uitvoeren. Een vereenvoudigde versie is geschikt voor boeren die de stikstofbemesting binnen een perceel handmatig variabel willen bijsturen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer