PVV+eist+hennepcontrole+met+politiehelikopter
Nieuws
© Herman Krebbers DLV

PVV eist hennepcontrole met politiehelikopter

De politie in Limburg moet per direct weer per helikopter gaan controleren op de teelt van hennep in maispercelen. Boeren mogen niet opdraaien voor taken die een verantwoordelijkheid zijn van de politie.

Dat stellen de PVV-Kamerleden Lilian Helder en Dion Graus in schriftelijke vragen aan minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Ze reageren op het bericht dat de LLTB komend seizoen drones met Ultra HD-camera's laat vliegen om te voorkomen dat stiekem hennep wordt geteeld in mais.

Helder en Graus, beiden afkomstig uit Limburg, willen weten of het klopt dat geldgebrek en het stellen van andere prioriteiten de oorzaak is voor het stopzetten van de 'hennepvluchten' door de politie. 'Hoe valt dit uit te leggen in het kader van de aanpak van de georganiseerde (drugs)criminaliteit in deze regio?'

Klap in boerengezicht

Dat de ondernemers daarmee in de kou komen te staan, noemen de PVV-Kamerleden 'een klap in het gezicht van de boeren'. Die moeten nu zelf optreden tegen mogelijke hennepteelt, terwijl de politie hen juist zou moeten beschermen tegen dit soort georganiseerde misdaad.

Helder en Graus vrezen dat de criminelen slim gebruik gaan maken van deze situatie en meer hennep gaan telen op land van boeren. Om dat te voorkomen zou het kabinet de politie opdracht moeten geven om onmiddellijk weer controlevluchten uit te voeren.

Kamerdebat

Inmiddels heeft Jaco Geurts (CDA) een Kamerdebat aangevraagd met minister Blok en staatssecretaris Van Dam. Hij kreeg daarvoor steun van PVV en SGP. Het is nog niet bekend wanneer dit debat zal worden gehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer