Weidevogeldrone+vliegt+in+Mastenbroek
Nieuws
© Johan Wissink

Weidevogeldrone vliegt in Mastenbroek

Overijssel introduceerde woensdag 5 april een weidevogeldrone in Mastenbroek. Na een succesvolle proefperiode wordt de drone, nu officieel ingezet om weidevogels zoals de Grutto, de Kievit en de Wulp te beschermen.

Zonder de drone wordt slechts 20 procent van de nesten opgespoord en beschermd. Veel onontdekte nesten sneuvelen tijdens het bewerken van het land. Met de weidevogeldrone hoopt men veel meer weidevogelnesten op te sporen zodat boeren er rekening mee kunnen houden. Ook vrijwilligers blijven actief om te nesten op te sporen en te beschermen.

Met de drone kan per uur tussen de 30 en 40 hectare weiland worden afgespeurd naar nesten. Een warmtebeeldcamera vindt de nesten. De eieren zijn door het broeden namelijk warmer dan de omgeving, waardoor ze te detecteren zijn.

Gebruiksvriendelijk

Voordelen van de drone zijn dat het minder verstorend werkt voor de vogels, de locatie nauwkeuriger te bepalen is en de verkregen gegevens makkelijk in een landelijke database opgeslagen kunnen worden. De drone is erg gebruiksvriendelijk.

Gebruikers hebben een eenvoudige opleiding nodig om verantwoord met de weidevogeldrone aan de slag kunnen en de weidevogeldrone gaat bijna volautomatisch te werk. Overigens blijven ook vrijwilligers nodig en actief om te nesten op te sporen en te beschermen.

Onderzoek

Het haalbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd door Brandhof Natuur en Platteland, Landschap Overijssel en Clear Flight Solutions, is ondersteund met financiële steun van de provincie Overijssel. Ook LTO Noord Fondsen heeft bijgedragen.

Vorig jaar werden er al succesvolle proeven met de drone gedaan, onder andere in Vroomshoop bij melkveehouder en akkerbouwer Gerrit-Jan Hemmink. Er vliegen komend voorjaar zes drones in Nederland om weidevogelnesten te traceren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer