Wageningen helpt tuinbouw in Marokko

De tuinbouw in Marokko moet duurzamer en productiever worden. Onderzoekers van Wageningen UR hebben daarom een demonstratiekas ontworpen en ze ontwikkelen samen met regionale partners een onderzoeks- en opleidingsprogramma.

Wageningen+helpt+tuinbouw+in+Marokko
© Eigen Foto

In dit project werken plant- en economische onderzoekers van Wageningen samen.

De tomatenproductie in de Marokkaanse regio Agadir kan gemakkelijk worden verdubbeld van 15 à 20 kilo tot 40 kilo per vierkante meter. Cecilia Stanghellini van Wageningen Plant Research: 'In Marokko kan de tomatenproductie verbeterd worden wat betreft kwantiteit en kwaliteit. Dat laatste is belangrijk voor de export naar Europa. Door de toenemende droogte is het ook essentieel om het watergebruik te verminderen.'

Inkomen

Marokko wil de aanzienlijke landbouwsector verder ontwikkelen om het inkomen van agrarische bedrijven in plattelandsgebieden te vergroten en om zich voor te bereiden op toekomstige uitdagingen op het gebied van de voedselzekerheid en klimaatverandering.

Naast andere groente- en fruitsoorten produceert het land jaarlijks meer dan 1,25 miljoen ton tomaten. Bijna een derde daarvan wordt geëxporteerd naar het buitenland, de rest is voor de binnenlandse markt. De belangrijkste regio voor de tomatenteelt in Marokko is Agadir.

'Er is een aantal grote tomatenproducenten in Agadir die tomaten exporteren naar Europa, en veel kleine en middelgrote producenten die met name produceren voor lokale markten', vertelt Marc Ruijs van Wageningen Economic Research.

Onderzoekskas

Stanghellini en Ruijs hebben onlangs een demonstratie- en onderzoekskas ontworpen en zijn begonnen met werken aan het onderzoeks- en opleidingsprogramma. De studie wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

'Nederland staat vooraan waar het gaat om de tuinbouw en kassenbouw. Nederlandse bedrijven exporteren technologie en kennis', aldus tuinbouweconomisch deskundige Ruijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer