Alternatieve teelten in kas onderzocht

Een consortium van Wageningen University & Research (WUR), bedrijven en hogescholen gaat vijf gewassen die nu nog niet in Nederland worden geoogst, in Nederlandse kassen telen en onderzoeken.

Alternatieve+teelten+in+kas+onderzocht
© wilma slegers

Het gaat om vanille, zwarte peper, wasabi, salep en saffraan, aldus een woordvoerder van WUR. Het onderzoek moet duidelijk maken of deze gewassen de Nederlandse glastuinbouw aan nieuwe verdienmodellen kunnen helpen, en of afnemers duurzaam geteelde, veilige producten kunnen worden geleverd.

De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft de publiekprivate samenwerking 'Nieuwe veilige gewassen in de kas' goedgekeurd. De komende drie jaar komt een budget van ongeveer 350.000 euro per jaar beschikbaar voor het onderzoek naar de vijf alternatieve gewassen.

Vanille

Bij vanille is in een eerder project gebleken dat het businessmodel positief lijkt. Verder onderzoek richt zich vooral op een marktintroductie en optimalisatie van de teelt. De onderzoekers bekijken bij wasabi en zwarte peper eerst naar de teelt, en of hiervan een verdienmodel is te maken. Voor salep spelen andere uitgangspunten. Daar willen de onderzoekers zien of telers in Nederland een onderscheidende salep kunnen telen ten opzichte van wat wordt geïmporteerd.

'Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Met een literatuurstudie en via de berekeningen wordt gekeken of het mogelijk is om ook dit gewas in Nederland te telen', aldus de WUR-woordvoerder.

Foodketen

In het programma 'Nieuwe veilige gewassen in de kas' werken twaalf bedrijven met elkaar samen: telers, leveranciers van uitgangsmateriaal en bedrijven uit de foodketen. De hogescholen buigen zich over de chemische kant: zij gaan de inhoudsstoffen van deze gewassen bepalen. WUR doet het teeltonderzoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer