Glasverbond+ontwikkelt+nieuwe+gewassen
Nieuws
© Koen van Wijk

Glasverbond ontwikkelt nieuwe gewassen

Zeven glastuinbouwbedrijven en Wageningen UR Glastuinbouw gaan nieuwe, hoogwaardige teelten voor de Nederlandse glastuinbouw ontwikkelen.

De zeven telers en Wageningen UR hebben daarvoor dinsdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het verbond gaat door het leven als Glastuinbouw Inno20. De grondleggers ervan zijn Dings Aardbeien & Brookberries, Duijvestijn Tomaten, Fresh Group, Kwekerij de Wieringermeer, Opti-flor, Ter Laak Orchids en Van der Voort.

De leden van het consortium brengen een bedrag van 15.000 euro per jaar in. Dit doen ze voor ten minste twee jaar. Afhankelijk van eventuele subsidievoorwaarden komen de ontwikkelde teelten en businesscases alleen beschikbaar voor de leden van Glastuinbouw Inno20.

McKinsey-rapport

Aan de vorming van Glastuinbouw Inno20 ligt het rapport van McKinsey over de Nederlandse glastuinbouw van 2014 ten grondslag. In het rapport, dat in opdracht van LTO Glaskracht Nederland is opgesteld, werd geconcludeerd dat de Nederlandse vruchtgroentesector amper onderscheidend vermogen heeft in vergelijking met het buitenland en hoofdzakelijk concurreert op kostprijs.

Bij de ontwikkeling van nieuwe teelten denkt het samenwerkingsverband onder andere aan het winnen van medicijnen, of geur-, kleur- en smaakstoffen uit planten. De hightech glastuinbouw in Nederland heeft de unieke positie om goed te sturen op de gehaltes van inhoudstoffen, redeneert het consortium.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer