Keurmerk moet West-Achterhoek veiliger maken

Bestuurslid Henk Oosterink van LTO Noord West Achterhoek werkte mee aan een plan van aanpak om het buitengebied van Hengelo en Vorden veiliger te maken. Vorige week ontving deze regio als eerste in Nederland de eerste ster voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Buitengebied.

Keurmerk+moet+West%2DAchterhoek+veiliger+maken
© Nieuwe Oogst

Waarom deed LTO Noord West Achterhoek mee met het plan van aanpak?

'Het idee voor het plan komt eigenlijk van een nieuwe wijkagent. Hij kende het gebied niet, wist niets van de historie. Dat is nodig, wil je iets doen aan criminaliteit en veiligheid.

Uit de enquêtes en de quickscans blijkt dat mensen zich best wel veilig voelen in Hengelo en Vorden

Henk Oosterink, bestuurslid LTO Noord West Achterhoek

'Daarom zijn alle partijen die iets te maken hebben met het buitengebied gevraagd om hun kennis in te brengen. Dus natuurorganisaties, waterschap, jagers, brandweer en politie, de gemeente zelf en dus ook LTO Noord. Er zijn enquêtes gehouden en veiligheidsscans uitgevoerd. Op basis daarvan is er een plan gemaakt en zijn we voor certificering gegaan.'

Is er sprake van veel criminaliteit in het buitengebied van Vorden en Hengelo?

'Dat valt gelukkig erg mee. Uit de enquêtes en de quickscans blijkt dat mensen zich best wel veilig voelen in Hengelo en Vorden. Dat willen we graag zo houden en daarom moeten we in actie komen. Want je merkt dat de criminaliteit ook hier de laatste jaren wel wat toeneemt.'

Wat voor soort criminaliteit?

'Er worden regelmatig grasmaaiers en zitmaaiers gestolen. Ook dieseltanks zijn doelwit van dieven. En je komt ook in de Achterhoek vaker wietplantages tegen of afval uit drugslabs. En ook ander afval dat zomaar op landbouwgrond of in de natuur wordt gedumpt.'

Hoe is het platteland veiliger te maken?

'Door samen te werken. En door met elkaar zaken die met veiligheid te maken hebben in kaart te brengen. Hoe zit het met de verkeersveiligheid? Kan de brandweer overal komen? Is er voldoende bluswater? Hoe staat het met de verlichting in het buitengebied? Wie houdt het buitengebied netjes? Monitoring. Werken aan bewustwording. Dat soort dingen.

'Leden van LTO Noord kunnen bijvoorbeeld een gratis quickscan laten doen, zodat ze kunnen zien hoe aantrekkelijk hun bedrijf is voor inbrekers.'

Wat levert het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied op?

'We hopen een veiliger platteland. Het gevoel dat het platteland weer van de bewoners is. Bijkomend voordeeltje is dat de bewoners van het buitengebied van Hengelo en Vorden misschien 10 procent korting krijgen op bepaalde verzekeringen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer