Vervallen+schuren+worden+vakantieappartementen
Achtergrond
© Marianne Berkhoff

Vervallen schuren worden vakantieappartementen

Voormalig veehouder Jan van Voorst liet op een monumentaal landgoed twee vervallen schuren ombouwen tot drie luxe vakantieappartementen. Zijn 'boerderij' Erve De Boekhorst bij Lochem is dit voorjaar in bedrijf.

Van Voorst (65) hield 20.000 legkippen en 35 melkkoeien op landgoed De Boekhorst in Klein Dochteren. In 2010 waren zijn knieën en rug versleten. Opvolgers had hij niet. Daarom verkocht de veehouder het bedrijf en het melkquotum en investeerde hij de opbrengst in een nieuwe uitdaging. 'De omgeving is een groot natuur- en recreatiegebied met veel historische landgoederen en cultuur.'

Van Voorst ziet daarin kansen. Drie jaar geleden begon zijn 'droomproject'. Omdat het landgoed rijksmonument is, duurde het lang om alle vergunningen te krijgen. 'Zorgvuldig manoeuvreren was de enige manier om alles goedgekeurd te krijgen.'

Rombou

De ondernemer schakelde een adviseur en architect van Rombou in. Het lukte de adviseur om de agrarische bestemming van de gebouwen te behouden. De architect wist de gemeente ervan te overtuigen dat er voor de functionaliteit iets veranderd kon worden aan de buitenkant. Hij behield zoveel mogelijk oude elementen.

Zorgvuldig manoeuvreren was de enige manier om alles goedgekeurd te krijgen

Jan van Voorst, voormalig veehouder Klein Dochteren

Toch leek de Monumentenwacht kort voor het verstrijken van de vijf maanden lange inspraakprocedure roet in het eten te gooien. Zij eiste een betere onderbouwing van de kapconstructie. 'Je komt dan op een punt dat je denkt: ik weet niet of ik dit nog leuk vind.'

Wethouder

Uiteindelijk zorgde de wethouder van Lochem er persoonlijk voor dat alles nog vlot werd getrokken. Eind 2015 begon de bouw. Begin dit jaar was alles klaar.

Van Voorst investeerde bijna een half miljoen euro in het hele project. 'Een deel van dat geld was anders naar de belasting gegaan en nu zit het in gebouwen, die hun waarde houden', zegt hij.

Toekomst

'Wat vooral energie geeft, is dat je iets doet met wat je beheert. Ik kan de boerderij en de buitenplaats straks met toekomstperspectief overdragen.' Een nicht heeft zich al gemeld.

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer