Grote vraag maakt grond duurder

Dit jaar is er een aanzienlijke vraag naar grond. Vooral agrariërs die voorsorteren op de toekomst willen bijkopen, stelt de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) vast.

Grote+vraag+maakt+grond+duurder
© ZLTO

De NVM-vakgroep presenteerde dinsdag cijfers over de markt voor onroerend goed in het eerste halfjaar van 2015. Daaruit blijkt dat het vooral gaat om de aankoop van extra grond voor bestaande bedrijven.

Moeizame financiering

'De vraag naar complete agrarische bedrijven is beperkt', aldus A&LV-voorzitter Ard Klijsen. Hij wijst op de moeizame financiering die mogelijke transacties in de weg zit.

Met name melkveebedrijven die willen groeien, kochten grond in reactie op de voorgestelde grondgebonden maatregelen. Het afschaffen van de melkquotering en de invoering van de Melkveewet leidde tot een sterke stijging van de vraag.

Schaalvergroting

Klijsen: 'Maar de vraag naar goede grond gold ook voor andere sectoren. Bedrijven met investeringscapaciteit en een goede toekomstverwachting kiezen voor schaalvergroting.'

De vraag naar agrarische grond is groter dan het aanbod, met een hoog prijsniveau als gevolg. Steeds vaker werd grond via inschrijving aan de hoogste bieder verkocht. 'Dat ging soms gepaard met extreem hoge prijzen', aldus Klijsen

Prijsverschil kleiner

Het prijsverschil tussen de verschillende regio’s wordt steeds kleiner, merkt de NVM. Op dit moment ligt het prijsniveau in Nederland op circa 56.000 euro per hectare. In 2014 was dat nog 53.000 euro.

In de meeste gebieden was er de afgelopen zes maanden sprake van een prijsstijging. Alleen in Zuid-Nederland stabiliseerden de prijzen. Toch is de grond er met gemiddeld 63.000 euro per hectare nog steeds het duurst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer