Grote+boer+zoekt+grond
©

Grote boer zoekt grond

De grondprijzen lopen in delen van Nederland flink op. De grondmarkt is minder flexibel terwijl de vraag naar goede grond toeneemt, blijkt uit een rondgang langs agrarische makelaars.

Grote boeren zoeken grond, terwijl veehouders de grond juist vast willen houden voor de mestafzet of juist zelf op zoek zijn naar land.
'In Noord-Holland zien we dat', zegt George van der Velden van AgriTeam Makelaars. 'De ondernemers worden groter en willen meer land. De concurrentie neemt toe.'

Een paar jaar geleden lag de pachtprijs nog tussen de 1.200 en 1.400 euro per hectare. Nu ligt dat tussen de 1.500 en 1.700 euro, weet Van der Velden.

Afhaken

In Friesland stijgen de prijzen niet explosief, weet Pier Bakker van Agri Vastgoed in Leeuwarden. 'Er is vraag naar pachtgrond, maar die is er altijd wel. Melkveehouders hebben geïnvesteerd in hun gebouwen om hun bedrijf te laten groeien. Daar hoort dan ook grond bij. Maar boeren blijven wel rekenen. Als de huurprijs te hoog wordt, haken ze af.'

De prijzen voor los land liggen tussen 1.800 en 2.000 euro in de Flevopolder en Noordoostpolder. Pootaardappeltelers hebben goed verdiend en willen uitbreiden, zo verklaart een plaatselijke makelaar de hoge prijzen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer