Vlaamse+fruitteelt+hoopt+op+hulp+van+rampenfonds
Nieuws
© Vidiphoto

Vlaamse fruitteelt hoopt op hulp van rampenfonds

Vlaamse fruittelers maken kans op een tegemoetkoming in de schade door de recente nachtvorst. De procedure daarvoor is is opgestart door Landbouwminister Joke Schauvliege.

Het Belgische weerinstituut KMI heeft bevestigd dat met name de vorst in de nacht van 19 op 20 april zeer uitzonderlijk was. Een dergelijke strenge lentenachtvorst is sinds twintig jaar niet voorgekomen.

Daarmee is aan een eerste voorwaarde voldaan om het Landbouwrampenfonds in te kunnen schakelen. De volgende stap is een inventarisatie van de geleden schade. Fruittelers en gemeenten gaan daar nu mee aan de slag.

Schadedrempels

De gemeenten geven het aantal schadegevallen en de voorlopige raming van het schadebedrag door aan het Vlaamse ministerie van Landbouw. Daar wordt vastgesteld of de geldende schadedrempels zijn gehaald.

Een eerste onderzoek van de Belgische Boerenbond en het Proefcentrum Fruitteelt heeft al uitgewezen dat bij honderden Vlaamse telers gemiddeld 78 procent van de appeloogst, 82 procent van de kersenoogst en 63 procent van de perenoogst verloren is gegaan. Ook bij aardbeientelers is veel schade.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  3° / 1°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  13° / 4°
  50 %
Meer weer