Lelies+snel+afdekken+tegen+nachtvorst
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lelies snel afdekken tegen nachtvorst

Met het Agro Reel System is het mogelijk om met drie mensen in drie uur tijd 10 hectare lelies af te dekken met vliesdoek voor bescherming tegen nachtvorst.

Als de dreiging van nachtvorst voorbij is dan is het vliesdoek ook weer met hetzelfde systeem vrij snel op te rollen.

Medewerkers van constructiebedrijf BSE Ymond uit Beverwijk demonstreerden afgelopen vrijdag tijdens de opendag van Stichting ROL (Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland) de haspel met een vliesdoek van 10 meter breed.

Snel schakelen

'Voor bescherming tegen nachtvorst is het prettig om snel te kunnen schakelen. Er zijn al een aantal leliekwekers die interesse hebben getoond', vertelt directeur Jaap Beentjes van BSE Ymond.

Volgens Beentjes is naast de snelheid het voordeel van het afdekken met het Agro Reel System dat het doek als het ware op de lelies gedrapeerd wordt. 'Als telers het doek over een leliegewas moeten trekken dan is er veel meer kans op beschadiging.'

Snel terugverdiend

De prijs van het eenvoudige haspelsysteem met geleide boog is 25.000 euro, meldt Beentjes. 'Die investering is snel terugverdiend als je vorstschade volledig kunt uitsluiten.'

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer