Vorst+zorgt+voor+korte+nachten+fruittelers
Nieuws
© Haijo Dodde

Vorst zorgt voor korte nachten fruittelers

Voor de tweede nacht op rij hebben Nederlandse fruittelers in diverse teeltgebieden hun appels en peren moeten beregenen vanwege de nachtvorst.

Zeker in het oosten en midden van het land daalde de temperatuur ook afgelopen nacht enkele graden beneden het vriespunt. In Flevoland was het minder koud. Daar trok de bewolking pas aan het van de nacht weg en begon het aan het begin van de ochtend pas licht te vriezen.

Fruitteler Jan Grolleman in Dronten zette vanmorgen om 5 uur zijn beregeningsinstallatie aan. 'Het was toen ongeveer een halve graad boven nul. Vanaf 6 uur werd het echt helder en begon het licht te vriezen.'

Grolleman beregent met drie pompen zo'n 16 hectare peren en 2 hectare appels. De peren beschermt hij nu niet alleen tegen het kapotvriezen van de kleine vruchtjes. Hij wil vooral ook vruchtverruwing vanwege de kou voorkomen door de beregening.

Sproeiers controleren

Als hij aan het beregenen is, rijdt Grolleman continu op zijn fiets het bedrijf rond om de sproeiers en de pompen te controleren. 'Vooral de sproeiers aan het eind van een leiding willen gemakkelijk verstopt raken. Die hou ik goed in de gaten.'

Het zijn korte nachten, erkent de Flevolandse fruitteler. 'Maar het hoort een beetje bij de tijd van het jaar. Als fruitteler moet je nu alert zijn en geen risico's nemen. Ik beregen liever een nacht voor niks dan dat ik de rest van het seizoen tegen beschadigde vruchten moet aankijken.'

Komende nacht

De afgifte van de sproeiers is voor de nachtvorstberegening afgesteld op 3 millimeter per uur. Komende nacht voorspelt het KNMI nog voor grote delen van het land temperaturen onder nul. 'Daarna is het voorlopig weer afgelopen met de nachtvorst', weet Grolleman.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer