Vleesvarken gaat bij VIC Sterksel de hoogte in

Varkensinnovatiecentrum VIC Sterksel opende woensdag een plateauafdeling voor vleesvarkens. Dat is een van de manieren om het varkenswelzijn te verbeteren en het leefoppervlak te vergroten.

Een plateau vergroot het leefoppervlak met 25 tot 40 procent. Daarnaast biedt het ruimte voor allerlei hokverrijkingen. De plateaustal in Sterksel voldoet aan de geactualiseerde systeemomschrijving: Plateau 2.0. Daarbij zijn de plateau's opklapbaar om het reinigen te vergemakkelijken.

Vanaf de ontwikkeling in 2002, zijn in zowel binnen- als buitenland steeds meer plateaustallen in gebruik genomen. De diverse praktijkervaringen waren aanleiding de bestaande systeemomschrijvingen grondig te evalueren en vervolgens te komen met verbeteringen.

Flexibiliteit

De systeemomschrijving van Plateau 2.0 moet een optimaal functioneren van het plateau waarborgen, maar tegelijkertijd ook flexibiliteit in de toepassing. Plateau 2.0 kwam tot stand in samenwerking met het bedrijfsleven (Van Osch Uden, Nooijen Pig Flooring, Proflex Beton Producten en Genugten Agri), varkenshouders, Wageningen Livestock Research, overheid en de Dierenbescherming.

Als de trap goed is uitgevoerd leren biggen en vleesvarkens het traplopen snel

'Wellicht het grootste voordeel van het plateau is het grotere beschikbare leefoppervlak per varken', zegt onderzoekster Anita Hoofs van Wageningen Livestock Research. Door het leefoppervlak te vergoten van 0,8 naar 1,0 vierkante meter per dier, ontstaat ruimte voor welzijnvergrotende maatregelen.

Dierenwelzijn

'Denk daarbij aan een groter aandeel dichte vloer en de mogelijkheid om de varkens meer plezier te laten beleven bijvoorbeeld door een wroetbak/strooisel op het plateau', geeft Hoofs aan. 'Ook het gebruik van diverse bodemmaterialen om op te liggen en de mogelijkheid om hokgenoten te ontwijken, vergroten het dierenwelzijn.'

De Dierenbescherming waardeert de plateaustal volgens het 'Beter leven'-keur met één ster. Het ministerie verwacht dat de overheid de plateaustal ook na 2018 als houderijsysteem blijft erkennen. De kosten voor een plateau bedragen voor vleesvarkens circa 100 tot 200 euro per vierkante meter en voor biggen circa 50 tot 100 euro per vierkante meter.

Minder agressie

In de praktijk blijken vleesvarkens goed gebruik te maken van het plateau, vertelt Hoofs. 'Als de trap goed is uitgevoerd leren biggen en vleesvarkens het traplopen snel'. Gemiddeld komt 95 procent van de varkens op het plateau. Daarbij was er geen effect op gezondheid en technische resultaten. Wel zijn er aanwijzingen voor minder agressie (staartbijten).

Om het plateau goed schoon te houden, vragen varkenshouders op de helling en spleten in de roosters op de kopse kant en muurzijde. Een goed ventilatiesysteem en comfortabele vloermaterialen moeten daarbij voorkomen dat het plateau een varkenstoilet wordt. 'Daar ligt nog wel een uitdaging', geeft ze aan.

Opklapbaar

Verder adviseren varkenshouders met een plateau aan collega's deze opklapbaar te maken, zodat ook de ruimte onder het plateau gemakkelijk is te reinigen. Als laatste moet het plateau afsluitbaar zijn om het enten, selecteren en leveren van de varkens te vergemakkelijken.

In de nieuwe afdeling zijn hokken met plateau's in dwars- en lengteopstelling te zien en met verschillede groepsgroottes (12,24 en 36 dieren per hok). Er is een speciale bezoekersgang die zicht biedt op de plateaus. De gang is aangekleed met Informatieborden over de plateaustal in het Nederlands en Engels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer