Groeipotentie big niet volledig benut

Uit het onderzoek op VIC Sterksel blijkt dat 40 procent van de biggen niet eet voor het spenen. Het verschil in groei tussen de eters en niet-eters is dan ook groot. In de eerste vijf weken groeiden 'eters' 456 gram per dag en 'niet-eters' 404 gram per dag.

Groeipotentie+big+niet+volledig+benut
© Nieuwe Oogst

'Zeugen kunnen biggen leren eten. Als we biggen samen met de zeug eten geven, gaan ze samen eten. Biggen die zonder de zeug erbij te eten krijgen, kijken en ruiken er even aan, maar eten er niet van', zegt Annemarie van Bussel van VIC Sterksel.

Zij vond ook dat biggen die van de zeug hebben leren eten, ook na het spenen beter eten.

Hogere groei

In samenwerking met Provimi startte op VIC Sterksel een project om te kijken of automatisch vloeibaar voer verstrekken voor spenen de drogestofopname verhoogt. Dat bleek het geval. De droogvoeropname verdubbelde en daardoor ook de biggengroei.

De groei tussen dag twee en spenen is 32 gram per dag, een significant verschil. Ook het speengewicht was 0,8 kilogram hoger en het toomgewicht 13,24 kilo hoger dan van de controlegroep. Bovendien was bij het spenen het aantal lichte biggen 30 procent kleiner.

Ook op vleesvarkenbedrijf

'Op dag 35 waren de biggen die vloeibaar voer kregen bovendien 2 kilogram zwaarder', geeft Van Bussel aan. De positieve resultaten zetten zich voort op het vleesvarkensbedrijf.

De groei per dag was 926 tegenover 890 gram, de voeropname lag op 2,31 kilogram per dag, tegenover 2,20 kilogram per dag bij de controlegroep en het slachtgewicht was 124,2 versus 120,3 kilo. Bovendien was de uitval lager en het aantal veterinaire behandelingen minder bij de proefgroep.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer