Provincie+Gelderland+bekostigt+elektronenproject
Achtergrond
© Robin Britsma

Provincie Gelderland bekostigt elektronenproject

Provincie Gelderland steekt 70.000 euro in een onderzoek dat duidelijk moet maken of boeren een serieuze speler op de energiemarkt kunnen worden, wanneer ze samen opgeslagen zonne-energie gaan vermarkten.

'Elektronenboer, de saldering voorbij' heet het project dat op 23 mei start op het bedrijf van Jan Borgman en Erna Roeterdink in Vierakker. Het paar deed de afgelopen jaren in het kader van het project 'Fotonenboer' ervaring op met de opslag van zonne-energie in een batterij op hun melkveebedrijf.

Het project was deels succesvol, maar de gebruikte batterij had veel nadelen. Nu is er een nieuwe batterij van chemiebedrijf ICL, die waarschijnlijk een hoger rendement gaat leveren.

Meerdere boeren

'Maar de techniek wordt pas echt interessant als meerdere boeren in de regio met een dergelijke batterij gaan werken en hun energie gezamenlijk aan kunnen bieden op de energiemarkt', zegt Jeroen de Veth van Trinergie, een van de deelnemende partners in het project.

Ons doel is in eerste instantie een duurzame bedrijfvoering, maar we willen ook een bijdrage leveren aan de energietransitie

Jan Borgman, melkveehouder in Vierakker

Het project moet dan ook uitsluitsel geven of de samenwerking van meerdere energieboeren een goed verdienmodel kan opleveren. Ook wordt gekeken welke wetten en regels daarbij in de weg staan.

Richtlijnen

Het project krijgt 70.000 euro subsidie van provincie Gelderland. 'Het past goed binnen de richtlijnen die we sinds 2015 hanteren voor de PO3-subsidies', zegt Yvonne Geelen van provincie Gelderland.

'We investeren nu in projecten die het individuele belang overstijgen en richten ons vooral op projecten waar zoveel mogelijk partijen bij elkaar zitten. In de praktijk blijkt namelijk dat uit zo'n samenwerking de meest innovatieve ideeën boven komen drijven.'

Partners

In het elektronenproject werken naast Trinergie ook ICL, Projecten LTO Noord, AgroEnergy en Hogeschool Arnhem-Nijmegen samen. En uiteraard ook Jan Borgman en Erna Roeterdink.

'Ons doel is in eerste instantie een duurzame bedrijfvoering. Maar we willen ook een bijdrage leveren aan de energietransitie. Nevendoel is om burgers te laten zien dat landbouw een belangrijke rol kan spelen op het gebied van energie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer