Varkens maaien gras onder zonnepanelen

Hoe houd je gras en onkruid onder zonnepanelen kort? In het Drentse 2e Exloërmond hebben ze hiervoor een oplossing bedacht: met varkens!

De vijftien varkens van Akkervarken scharrelen onder de 1,5 hectare zonnepanelen. De varkens zijn van Wim Hempen van Akkervarken: 'De boer was twee dagen bezig met een grasmaaier op afstandbediening om alle gras en onkruid te maaien. Er wordt hier groene energie opgewekt en nu wordt ook het onkruid op een natuurlijke manier verwijderd'.

Volgens Hempen kunnen de varkens geen schade aanrichten aan de panelen: 'We hebben met opzet hier kleine varkens voor ingezet. Bovendien hebben ze geen nek en kunnen ze dus niet ergens in bijten'.

De varkens die in 2e Exloërmond lopen zijn roodbonte Husemer varkens. Hempen: 'Dit is een zeldzaam ras uit Denemarken. Er zijn er nog maar een paar honderd van. Het is een mooie bijkomstigheid dat we zo dit ras in stand kunnen houden'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer