Onderzoek+perspectieven+soja+in+Limburg
© Nieuwe Oogst (LLTB)

Onderzoek perspectieven soja in Limburg

In opdracht van Feed Design Lab voeren Cultus Agro Advies en HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen een onderzoek uit naar teeltperspectieven voor soja in Noordwest Europa.

Aanleiding voor het onderzoek was de conclusie van de Europese Commissie dat de Europese Unie te veel soja importeert. Enkele proeven hebben al laten zien dat de teelt van soja in Nederland mogelijk is.

Toch ontbreekt nog veel informatie over de beste teeltmethode. Daar speelt Feed Design Lab met deze opdracht op in. Met de steun van de diervoedersector wordt een proef uitgevoerd naar verschillende aspecten van de teelt van soja.

Proefplan

Cultus Agro Advies en HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen zijn volop bezig met het opzetten van het proefplan. De praktijktest zal bestaan uit een rassenproef, gewasbeschermingsproef en een bemestingsproef.

Alle proeven zijn een aanvulling op bestaand onderzoek in Noordwest Europa.

Nieuwe rassen

De rassenproef bestaat uit een vijftal nieuwe rassen uit Oekraïne, Wit-Rusland en Zwitserland. De gewasbeschermingsproef zal dieper ingaan op verschillende onkruidbestrijdingstrategieën.

Het doel van de bemestingsproef is om te achterhalen wat de invloed is van dierlijke mest op de ontwikkeling van de stikstofbinder Rhizobium. De proef wordt rond eind april 2014 ingezet in Noord-Limburg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer