Digitelen
Column
© Nieuwe Oogst

Digitelen

Moet u deze titel ook twee keer lezen om het woord goed te begrijpen? Dat overkwam mij ook toen ik dit woord onlangs tegenkwam in een artikel. De klemtoon moet anders gelegd worden dan bij kietelen en wortelen.

In het stuk waar dit nieuwe woord stond werd duidelijk dat de auteur doelde op de inzet van geavanceerde elektronische apparatuur bij het telen van gewassen. Precisielandbouw, detectiedrones, camerasorteerders en bijvoorbeeld UV-apparatuur voor zuivering en gewasbescherming werden bedoeld.

Dit zijn technieken die door de voorlopers in de glastuinbouw al gebruikt worden of die binnenkort hun intrede doen. Dit is in lijn met de innovaties die glastuinders en hun toeleveranciers al decennialang ontwikkelen en toepassen.

Het werkelijk digitaliseren van het teeltproces is veel meer grensverleggend met veel ingrijpender gevolgen. Dan gaan sensoren op de plant de groei meten en monitoren of de plant zich optimaal voelt. Via data-analyse en algoritmen wordt de teeltstrategie vervolgens bepaald. Natuurlijk afhankelijk van weersverwachting en afzetmogelijkheden.

Als dit werkelijkheid wordt, spreken we echt over digitelen. Op dat moment kan een investeerder met voldoende geld en toegang tot de juiste software de beste tuinbouwproducten telen. Dan treedt er voor de tuinbouw net zo'n aardverschuiving en disruptie op als met internetverkopen, AirBNB en Über is gebeurd.

De groene vingers zijn dan niet meer nodig in het teeltproces, en in China kunnen ze dan net zo eenvoudig tomaten en rozen van goede kwaliteit produceren als telefoons en iPads.

Zo ver is het nu nog niet, en voor mij mag het, ondanks de technische uitdaging van digitelen, voorlopig nog zo blijven. De groene vingers en het inzicht van de telers zijn immers de sterkste troeven van de Nederlandse tuinbouw. Daarmee lopen we nog steeds wereldwijd voorop.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer