'Be good and prove it'

Op tv en in andere media wordt vaak een beeld van de agrarische sector geschetst dat we als boeren en tuinders zelf niet herkennen. Een vingerhoedje gif in de sloot, goedkope buitenlanders in de kas of grootschalig gebruik van illegale middelen.

%27Be+good+and+prove+it%27
© Nieuwe Oogst

Reageren vanuit het defensief heeft dan weinig effect, want het beeld is al neergezet. Dat beeld werkt ook door in de politiek waar men dan snel de neiging heeft om met allerlei regels en beperkingen weer bij te sturen.

In de kern is het imago van boeren en tuinders ten opzichte van andere beroepsgroepen helemaal niet slecht. Maar elk incident en elk ongenuanceerd bericht kost altijd weer een stukje imago.

In de praktijk, als we in de sector om ons heen kijken, zien we veel goede en duurzame ontwikkelingen. Maar goed nieuws is geen nieuws in de landelijke media. Hoe kunnen we dan een beetje reputatievet opbouwen om minder gevoelig te zijn voor negatieve berichten?

Geïnspireerd door de Duurzame Zuivelketen duikt LTO Glaskracht Nederland in de imago-opbouw en wil voor 2017 het project Verantwoorde Glastuinbouw lanceren. Dit kan alleen samen met de ondernemers in de sector, want reputatie wordt voor 95 procent door gedrag en maar voor 5 procent door communicatie bepaald.

Als boeren en tuinders hebben we ons imago dus sterk in eigen hand. Rekening houden met de omgeving en milieu is dus altijd nodig en no regret. Daarnaast kan de sector met reputatiemanagement doelgericht bouwen aan een sterker imago en beter voorbereid zijn op incidenten of die zelfs voorkomen.

Afgelopen week is het startsein voor het reputatiemanagement gegeven op het GlastuinbouwEvent met als titel 'Be good & prove it'. Als we bewijzen en borgen wat we doen, hebben we een uitstekende troef in handen om ons imago als glastuinbouw te behouden en te verbeteren.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer