Amsterdam+als+circulaire+hoofdstad
Column
© Nieuwe Oogst

Amsterdam als circulaire hoofdstad

In Amsterdam denken ze na hoe belangrijke kringlopen gesloten kunnen worden. Vooral voedsel en bouwmaterialen die in de stad worden gebruikt, zijn hiertoe onderzocht.

Wat gebeurt ermee, hoe gaan ze ermee om als het afval is geworden en hoe kan dit weer nuttig worden gebruikt?

Die voedselketen raakt ons als producenten van dat voedsel en groen. Inzetten op minder verspilling van voedsel en de reststroom die nog over is effectief gebruiken is de uitdaging. Nu gaat bijna alles nog de verbrandingsoven in.

Bioraffinage

Via bioraffinage kunnen waardevolle grondstoffen worden teruggewonnen. Wat over is, levert via vergisting weer groen gas en digestaat op. Vanuit rioolslib kunnen de meststoffen worden gehaald. Deze producten kunnen weer nuttig worden ingezet in de landbouw en daarbuiten.

Ook duurzame energie vanuit de landbouw naar de stad helpt de circulaire economie. Kassen bij de stad kunnen zorgen voor een stabiele en duurzame energievoorziening met warmte en elektriciteit uit zon en biobrandstof en door aardwarmte.

Aardgas

Aardgas is dan alleen nog een back-upvoorziening. Het is een nieuw perspectief dat gloort. Zo wordt niet alleen de stad, maar ook onze sector steeds duurzamer.

Het groen moet ook de stad in om deze leefbaar te houden en de lucht te zuiveren van bijvoorbeeld fijnstof.

Greennest

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) ontwerpt onder de naam Greennest nu al groene hotels voor de hoofdstad. Deze groene producten en duurzaam geproduceerd voedsel maken Amsterdam toekomstbestendig.

Afgelopen week heb ik deze inbreng geleverd tijdens een speciale bijeenkomst in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. De barrières zitten nu vooral in de regelgeving en de markt, zo was daar de conclusie.

Technieken voor morgen

De landbouw en de stad hebben elkaar nodig en elkaar veel te bieden. Niet alleen in Amsterdam, maar over de hele wereld. We doen er verstandig aan om belemmeringen op te ruimen en de technieken voor morgen nu al te ontwikkelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer