Koe reguleert eiwitopname

Een koe reguleert in de praktijk de eiwitopname tijdens het vreten. Dat komt naar voren uit de bouwsteen Bijvoeding van het project Amazing Grazing.

Koe+reguleert+eiwitopname
© Jasper Schel

Wanneer de koeien eiwitarme bijvoeding krijgen, vreten ze dit minder. Het resulteert vooralsnog niet in de opname van meer gras.

Melkkoeien kunnen bij een onbeperkt aanbod van kwalitatief goed weidegras maximaal 26 kilogram meetmelk produceren zonder enige vorm van bijvoeding. Voor het realiseren van hogere melkproducties is bijvoeren met krachtvoer, eventueel in combinatie met ruwvoer noodzakelijk.

Koeien houden van gemak en passen daarom hun graasgedrag aan wanneer zij bijvoeding krijgen. Koeien geven dan de voorkeur aan 'gemaksvoedsel' dat ze eenvoudig kunnen opnemen aan het voerhek, waardoor ze minder grazen.

De kans is groot dat de dieren steeds meer ruwvoer aan het hek opnemen en steeds minder gaan grazen, waardoor de grasopname afneemt. In zo'n situatie is het wenselijk om de vers grasopname te blijven stimuleren en de bijvoeding te beperken.

Optimaliseren

Hier komt duidelijk naar voren dat melkkoeien de samenstelling van hun rantsoen zelf lijken te optimaliseren. Wanneer koeien een keuzevrijheid hebben, geven ze na een maaltijd met een laag gehalte aan pensafbreekbaar eiwit (OEB) de voorkeur aan een maaltijd met veel pensafbreekbaar eiwit.

In het beweidingsonderzoek van Amazing Grazing is geprobeerd of het mogelijk is de koeien te motiveren meer gras op te nemen door eiwitarme bijvoeding (-300 tot -100 OEB) te geven.

Het achterliggende idee hiervan was dat koeien mogelijk meer eiwitrijk zouden gras opnemen om het tekort aan pensafbreekbaar eiwit op te heffen.

De resultaten van het onderzoek in 2016 wijzen er inderdaad op dat koeien hun rantsoen lijken te balanceren door hun voorkeur voor eiwitarme en eiwitrijke maaltijden te wijzigen.

Echter dit resulteerde niet in een veel hogere grasopname. De koeien namen juist vooral minder van de eiwitarme bijvoeding op. Per saldo werd het aandeel gras in het rantsoen hoger maar de totale droge stofopname lager.

Een mogelijke verklaring voor de resultaten is dat de eiwitafbraak van weidegras hierin een rol speelt, waarbij de DVE en OEB waarde van het weidegras te hoog wordt ingeschat.

Te weinig eiwit beschikbaar

Dit komt er op neer dat koeien de eiwitopname (stikstofvoorziening in de pens) onvoldoende konden optimaliseren met een hogere grasopname, omdat er te weinig pensafbreekbaar eiwit beschikbaar kwam uit weidegras. Daarom zal het onderzoek in 2017 worden voortgezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer