Dierenbeschermers luiden noodklok veetransport

Vijf internationale dierenbeschermingsorganisaties hebben maandag in Brussel een undercover onderzoek naar veetransporten gepresenteerd. Ze eisen een betere bescherming van Europese dieren en een maximale transportduur van 8 uur.

Dierenbeschermers+luiden+noodklok+veetransport
© Animals International

De organisaties presenteerden hun bevindingen tijdens de vergadering van de EU Landbouwraad in Brussel. Het onderzoek, waarvoor gedurende 8 maanden undercoverbeelden zijn gemaakt van het transport en de slacht van Europese dieren naar het Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika, toont de stelselmatige overtredingen van de EU regelgeving voor dierenwelzijn.

Het onderzoek, uitgevoerd in de periode juni 2016 tot februari 2017, toont de mishandeling van dieren uit Frankrijk, België, Spanje, Portugal, Ierland, Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Litouwen die vervoerd worden naar landen buiten de EU, zoals Turkije, Israël, Palestina, Libanon en Egypte.

Prikstokken

De beelden tonen o.a. hoe Europese stieren aan één poot worden opgehangen alvorens onverdoofd te worden geslacht in Turkije, het routinematig gebruik van elektrische prikstokken op Europese koeien, en uitgeputte en volledig in uitwerpselen besmeurde dieren op transport naar Turkije.

Elk jaar worden ruim 2 miljoen Europese runderen en schapen naar landen buiten de EU vervoerd. Volgens het gerechtshof van de EU gelden de EU regels voor dieren op transport ook in landen buiten de EU. Volgens de onderzoekers worden deze regels door Brussel niet gehandhaafd. De dierenbeschermingsorganisaties vragen dan ook om strenge controles.

Campagne

De samenwerkende internationale dierenbeschermingsorganisaties, Eurogroup for Animals, Animals International, AFW-TSB, Eyes on Animals en CIWF voeren al langere tijd campagne tegen deze veetransporten onder de naam #StopTheTrucks.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer