Internetronde gestart voor wet sturing veehouderij

Het wetsvoorstel Veedichte gebieden is dinsdag vrijgegeven voor internetconsultatie. Tot 23 mei kan worden gereageerd op de plannen van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

Internetronde+gestart+voor+wet+sturing+veehouderij
© Twan Wiermans

Met de voorgestelde wet krijgen provincies meer bevoegdheden om grenzen te stellen aan de omvang van veehouderijbedrijven. Het gaat om een tweede versie. Eerder was er een voorstel voor een Wet dieraantallen, maar dat is teruggetrokken.

Van Dam stelt dat in gebieden met veel veehouderijen effecten optreden op de kwaliteit van de leefomgeving. 'In veerijke gebieden ontstaat verkeersdruk, stankoverlast en er kan sprake zijn van gezondheidseffecten', aldus een toelichting op het wetsvoorstel.

Sturen voor leefbaarheid

Provincies hebben volgens de bewindsman nu niet voldoende mogelijkheden om uit het oogpunt van de leefbaarheid te kunnen sturen op de omvang van de veehouderij in de regio. Het interim-wetsvoorstel Veedichte gebieden moet daar verandering in brengen.

Het wetsvoorstel loopt vooruit op de invoering van de Omgevingswet. Die bundelt in de loop van 2019 alle wetten op het gebied van de leefomgeving. De interim-wet Veedichte gebieden gaat daar dan in op.

Beslissing kabinet

Na de internetconsultatie volgt een bestuurlijk overleg met de gemeenten (VNG) en de provincies (IPO). Daarna beslist het kabinet of het wetsvoorstel kan worden voorgelegd aan de Raad van State.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer