Boeren+moeten+bulkimago+afschudden
Analyse
© LTO Nederland

Boeren moeten bulkimago afschudden

Nederlandse boeren hebben vorig jaar flink afgelost op hun financieringen bij de Rabobank. Het gezamenlijke spaarvolume nam ook nog eens toe. Ondanks de tevredenheid hierover maakt de bank zich zorgen, want investeringen in groeikansen blijven uit.

In 2015 hadden boeren voor 29,7 miljard euro aan financiering uitstaan bij de Rabobank. In het gezamenlijke spaarpotje zat 8,15 miljard euro. Vorig jaar verschoven deze bedragen naar respectievelijk 28,5 miljard euro en 8,3 miljard euro. Hiermee voldeden de boeren aan de oproep van de bank om het vreemde kapitaal in hun onderneming terug te brengen en reserves voor magere jaren aan te vullen.

'Als financiers hebben we een goede nachtrust, maar als sectorbank zijn er wel degelijk zorgen', concludeert bestuurslid Rien Nagel.

Tweede agrofoodexporteur

Nederland heeft zijn positie als de tweede agrofoodexporteur van de wereld vooral te danken aan doorvoerhaven Rotterdam. Daarnaast bestaat een groot deel van die export nog steeds uit weinig onderscheidende commodities. En juist in dit laatste sluipt een gevaar, waarschuwt de Rabobank. Nederlandse agroproducten moeten staan voor onderscheidende topkwaliteit. Een bulkimago brengt die meerwaarde in gevaar.

Vion toont aan met een vernieuwende strategie op de goede weg te zijn. In een bulkmarkt investeert het bedrijf in verbetering van de kwaliteit en dierenwelzijn en weet als ketenregisseur daarvan de vierkantsverwaarding op te krikken. Daarnaast mikt het op Azië, waar de vleesconsumptie stijgt.

De positie van Vion is inmiddels zodanig verbeterd dat er geen vreemde partij nodig is voor een kapitaalinjectie. Het bedrijf weet op eigen kracht het werkkapitaal te verhogen naar 200 miljoen euro.

Wil om te innoveren

In de tuinbouw neemt door goede marktprijzen de wil om te innoveren af, analyseert Nagel. In de glasgroenten zakte het financieringsvolume van 2,6 naar 2,3 miljard euro en steeg het spaarvolume van 6,7 naar 7,3 miljard euro. Terwijl investeringen nodig zijn voor een vergroting van de voorsprong om nieuwe concurrenten, zoals in Oost-Europa, van het lijf te houden. 'Boeren die groeien in bulkproductie voeren een achterhoedegevecht. Ze moeten de lat hoger leggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer