Rabobank+ontwikkelt+flexlening
Nieuws
© Rabobank

Rabobank ontwikkelt flexlening

De Rabobank experimenteert met op de melkprijs gebaseerde aflossingen. De proef draait in Ierland, maar elementen ervan worden ook al in Nederland toegepast.

Flexibel

Met een flexibele financiering speelt de Rabobank in op de steeds wisselende prijzen op de wereldmarkt. In een goed jaar lost de boer daarbij meer af dan in een slecht jaar.

In Nederland worden nu ook al flexibele elementen toegepast, zoals het uitstellen van aflossingen en het uitbreiden van de financiering. Sectormanager Marijn Dekkers benadrukt dat dit alleen opgaat voor bedrijven met een gezond toekomstperspectief. 'Het voordeel voor melkveehouders die bij een coöperatie zijn aangesloten, is dat ze zekerheid van afname hebben. Ze moeten echter ook bedenken wat ze in een goed jaar gaan doen, zoals een buffer aanleggen, zodat ze in een slecht jaar de bank niet nodig hebben', schetst Dekkers.

Evenwicht

Rabobank verwacht niet eerder dan eind dit jaar een herstel van de melkprijs. Een garantie daarop geeft de bank echter niet. Belangrijkste aanwijzing voor het optimisme is de aanhoudende wereldwijde vraag naar melk. Die vraag blijft jaarlijks groeien met 2 tot 3 procent. Daarbij ziet de bank de eerste tekenen dat wereldwijd de melkveestapel langzaam daalt, waardoor de markt weer in evenwicht kan komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer