%27We+verstrekken+graag+leningen+aan+de+agrarische+sector%27
Interview
© EIB

'We verstrekken graag leningen aan de agrarische sector'

Het budget van de Europese Investeringsbank (EIB) moet omhoog, vonden de 28 Europese lidstaten in 2008. Zij zijn de aandeelhouders van de EIB en vinden dat de de bank een belangrijkere rol moet spelen in het aanwakkeren van de economie en het creëren van banen. Het verstrekken en garant staan voor leningen is daarin de belangrijkste bijdrage.

En dus steeg de omzet van de EIB sinds 2008 van 50 miljard tot 85 miljard euro. Voor Nederland kunnen leningen ter waarde van zo'n 2,5 miljard euro versterkt . Maar de Nederlandse agrarische sector maakt nauwelijks gebruik van die financiële bron. Een gemiste kans, vindt Pim van Ballekom. Hij is sinds september 2015 verantwoordelijk voor de agrarische sector binnen de EIB.

Waarom maakt de agrarische sector zo weinig gebruik van de EIB?

'De EIB is niet zo bekend. Misschien wel als bank die grote projecten zoals de aanleg van luchthavens of snelwegen financiert. Maar de afgelopen 10 jaar schuiven we meer richting andere sectoren en richten we ons ook op het mkb. Ik vind het opvallend dat de Nederlandse agrarische sector nauwelijks gebruik maakt van de middelen die de EIB tot haar beschikking heeft. Nederland is tenslotte een van de belangrijkste agrarische landen ter wereld. Wellicht zijn we nog te onbekend in de agrarische sector.'

Wat kan de EIB dan bieden?

'We financieren leningen. We doen dat direct aan ondernemers maar ook via lokale banken die het geld vervolgens weer uitlenen.Verder lenen we geld aan publieke en overheidsprojecten. Ook geven we ook advies.'

Kunt u concrete voorbeelden noemen?

'In Nederland zijn we bezig met een lening van 150 miljoen euro aan Royal FrieslandCampina voor onderzoek en innovatie. We financieren ook waterschappen en vorig jaar hebben we 200 miljoen euro geleend aan de Duitse landbouwbank Rentenbank. Die lening is bedoeld om ondernemers in de agrarische sector te steunen.'

Kan een individuele agrarische ondernemer ook bij u terecht?

'Dan kan zeker maar we hanteren wel een minimum van 7,5 miljoen euro per lening. Omdat we de helft van een lening financieren moet de ondernemer dus minimaal 15 miljoen euro lenen. Dat bedrag hoeft overigens niet in één keer opgenomen te worden. Dat kan ook over een periode van meerdere jaren.'

Jonge boeren die een bedrijf willen overnemen zijn ook op zoek naar leningen maar die blijven onder de 15 miljoen euro.

'Dan kunnen ze dat het beste via de lokale bank doen. Financiering via een coöperatie waarbij ze zijn aangesloten kan natuurlijk wel. De EIB leent dan aan de coöperatie.'

En een tuinder die wil investeren in risicovolle projecten zoals geothermie?

'Dat past bij ons doel om innovatieve en duurzame projecten te financieren. En we zijn een bank van de lange termijn. We zijn niet uit op snelle winst. Dus als tuinders direct bij ons aan willen kloppen dan kan dat. Wellicht kunnen ondernemers samenwerken en een speciale entiteit oprichten waaraan wij geld kunnen lenen. Dan kan bijvoorbeeld via een coöperatie. Goede plannen kunnen ze naar mij sturen en dan krijgen ze binnen een week antwoord.'

Welke agrarische projecten financiert u in andere Europese landen?

'In Ierland zijn we bezig het Milk Flex Fund te financieren. Dat is een initiatief van melkverwerkingsbedrijf Glanbia waarbij boeren de flexibilteit krijgen om meer of minder af te lossen al naar gelang de hoogte van melkprijs. In Frankrijk financieren we projecten voor het opwekken van biogas en voor mestverwerking. Dat zou in Nederland ook prima kunnen.'

Welk rentepercentages hanteert u?

'Dat verschilt van klant tot klant. En het rentepercentage is gekoppeld aan het risico.'

Volgens LTO liggen er tientallen plannen klaar om binnen het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer uit te voeren. Dat gaat in samenwerking met waterschappen. Financiert u dergelijke projecten ook?

'We doen nu al zaken met de waterschappen dus dit zou daar natuurlijk prima inpassen. We kijken graag naar dit soort projecten als de aanvragen bij ons binnenkomen.'

Gaat u op de stoel van banken zitten?

Nee. We zijn geen commerciële bank. Maar onze rol is wel belangrijker geworden. Dat komt omdat banken te maken hebben met strengere regels waardoor het uitlenen van geld moeilijker wordt.

'We merken dat sinds de economische crisis in 2008 het gebrek aan liquiditeit is gegroeid. Daardoor wordt investeren moeilijker. Onze aandeelhouders hebben gesteld dat wij daarom een belangrijke rol moeten spelen. Dat doen we door risicovolle projecten te financieren. We werken overigens wel vaak samen met andere banken zoals de Rabobank.'

Wat wilt u de komende jaren bereiken?

'Wij voeren de opdracht van onze aandeelhouders uit. Maar het moet uiteindelijk zo zijn dat de door de hulp van de EIB zaken tot stand zijn gekomen die anders niet van de grond waren gekomen. We willen niet dat er achteraf mensen zijn die zeggen: we wisten niet dat we bij de EIB terecht konden voor financiering. We hebben ook een lokaal kantoor in Amsterdam waarmee we de drempel voor ondernemers om bij ons binnen te stappen, willen verlagen.'

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer