Naar+bodem+kijken+zoals+naar+koe+verbetert+opbrengst
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Naar bodem kijken zoals naar koe verbetert opbrengst

Meer opbrengst door beter en preciezer te bemesten. 'Kijk naar de bodem als naar een koe en probeer deze optimaal te voeren', zegt voorzitter Jos Verstraten van ZLTO-vakgroep Melkveehouderij.

Verstraten signaleert dat de scherpte in de bemesting vaak achterblijft bij die in het rantsoen. Dat was de boodschap tijdens de themamiddag 'Profijt van precisie' van Smart Fertilization woensdag bij PPO Vredepeel.

Scherp bemesten begint in het voorjaar. Op dat moment is stikstof in ammoniumvorm, zoals in runderdrijfmest, beter geschikt dan in nitraatvorm.

Ammonium

'Zeker in het voorjaar spoelen nitraatstikstoffen gemakkelijker uit', stelt Jan van der Velden, ruwvoerteeltspecialist bij Agrifirm. 'Als gevolg van mineralisatie wordt stikstof uit organische mest omgezet in ammonium. Dit spoelt niet uit.'

Van der Velden signaleert dat ammonium door nitrificatie is om te zetten naar nitraat. Een warmere bodem versnelt deze omzetting. 'Dit nitraat kan gemakkelijker uitspoelen, waardoor deze stikstofvorm niet beschikbaar komt voor de plant. Met nitrificatieremmers als Top Flow Entec FL is de omzetting naar nitraat te remmen.'

Bemestingstechniek

Ook de bemestingstechniek speelt een rol. 'Bij bemesting draait het om dosering, plaats, hoeveelheid en tijdstip. Een spaakwielbemester kan dat prima, dicht bij de wortel en mooi verdeeld over het hele perceel. Veel beter dan de kunstmeststrooier, die minder goed de randen bereikt', stelt Herre Bartlema van Smart Fertilization.

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer