Meer+agrari%C3%ABrs+moeten+werken+aan+veilig+bedrijf
Nieuws
© John Claessens

Meer agrariërs moeten werken aan veilig bedrijf

De nieuwe risico-inventarisatie en -evaluatie van Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) moet meer agrariërs aansporen 'in actie te komen en up-to-date te blijven' om de veiligheid op het bedrijf te verbeteren.

'Voorkomen is beter dan genezen' en 'Een ongeluk zit in een klein hoekje'. Deze uitdrukkingen bestaan niet voor niets: je moet altijd alert zijn. 'Elk ongeluk is er één te veel en onacceptabel', zegt Wim van den Boomen, verantwoordelijk voor het sociaal-economisch beleid bij LTO Nederland en werkgeversvoorzitter van Stigas.

Ook voor zelfstandigen en gezinsbedrijven in de agrarische sector is het verstandig om systematisch aan de veiligheid van het bedrijf te werken. 'Kinderen spelen op het erf, gezinsleden werken mee en leveranciers komen langs. Het is belangrijk dat je weet waar de risico's zich bevinden en wat je kunt doen om ze te beheersen.'

Grip

Met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) van Stigas kunnen agrariërs daar grip op krijgen. 'Het is een misverstand om te veronderstellen dat veilig en gezond werken alleen iets is voor bedrijven met personeel; in veel gevallen is een RIE ook voor zelfstandigen verplicht en vaak een belangrijke voorwaarde voor certificering.'

'De nieuwe RIE die Stigas is eenvoudig, nodigt uit om in actie te komen en dwingt je up-to-date te blijven', vervolgt Van der Boomen. 'Je inventariseert online de risico's, geeft aan wat je gaat doen om ze te beheersen en wanneer je dat gaat doen. Door een koppeling met je mailbox word je automatisch geattendeerd als je een knelpunt nog niet hebt opgelost.'

LTO-leden

De RIE van Stigas is onderdeel van het pakket 'Veilig en gezond werken voor zelfstandigen'. LTO-leden betalen hiervoor 109 euro in plaats van 137 euro per jaar. Begeleiding door een adviseur bij het opstellen van de RIE is inbegrepen.

Ook kunnen ondernemers met dit pakket kosteloos naar het preventiespreekuur van Stigas, krijgen ze gratis advies via de Servicedesk en ontvangen zij maandelijks een nieuwsbrief over veilig en gezond werken.
Van den Boomen: 'Zorg dat je jezelf nooit kunt verwijten dat je er niet alles aan hebt gedaan om ongelukken te voorkomen. Je draagt tenslotte ook bij aan een positiever imago van de sector.'

• Meer informatie via veiligwerkenzelfstandigen.stigas.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer