Stigas%3A+gezond+en+vitaal+doorwerken+kan
Nieuws
© Koos van der Spek

Stigas: gezond en vitaal doorwerken kan

Met risicoanalyses, loopbaangesprekken, vitaliteitsscans en een gezondheidscheck kunnen medewerkers van land- en tuinbouwbedrijven langer doorwerken.

Dat bleek dinsdag tijdens de Stigas-bijeenkomst 'Vitale bedrijven hebben de toekomst' in Houten. Centraal stond de vraag: wat kunnen werkgevers doen om hen ook op oudere leeftijd op een plezierige en productieve aan de slag te houden?

Het antwoord daarop kwam van meerdere agrariërs. Onder hen zes genomineerde bedrijven, die elk op hun eigen manier het personeelsbeleid goed voor elkaar hebben.

Laag ziekteverzuim

Op hun bedrijven zit het ziekteverzuim onder 1 procent tegen het landelijk agrarisch gemiddelde van 3,2 procent. Het verzuim over heel Nederland ligt op 4,2 procent.

Onder de noemer 'Werken aan morgen' maakt Stigas werk van vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers in de agrarische en groene sector. Het project wordt gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Colland-fondsen.

Inhaken

Ondernemers kunnen er op uiteenlopende manieren op inhaken: van risicoanalyse en loopbaangesprek tot vitaliteitsscan en gezondheidscheck.

Ondernemers gaven in Houten hun eigen vertaling. 'Met echte belangstelling voor je medewerkers is veel te bereiken', zei een agrariër. 'Mensen die goed in hun vel zitten en met plezier werken, presteren het best' en 'Veerkracht kun je creëren door teamwork en transparantie', zeiden anderen.

Cultuur

De bedrijfs- en werkcultuur wordt echter bepaald door de werkgever én medewerkers, al is de ondernemer zelf in de praktijk meestal de sturende kracht.

In een serie rondetafelgesprekken lag het accent op de duurzame inzet van medewerkers. Werkgevers kunnen ook zelf veel doen, maar via Stigas zijn handvatten beschikbaar.

Maatwerk

De verschillen tussen sectoren en bedrijven zijn groot, maar door maatwerk richting werkgevers valt veel te bereiken. Langer gezond en vitaal blijven doorwerken kan, zo blijkt in de praktijk.

Ter afsluiting van de bijeenkomst werden voor de tweede keer prijzen uitgereikt aan drie vooruitstrevende bedrijven. De eerste prijs 'Gezond en vitaal werken' ging naar Binder Groenprojecten in Poortugaal.

Tweede werd Landschapsbeheer Groningen in Hoogkerk en derde Van Lenthe, groen, grond en infra in Dalfsen. De publieksprijs werd uitgereikt aan orchideeënkwekerij Floricultura in Heemskerk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer