LTO pakt aanbevelingen mestgassen op

LTO Nederland gaat op korte termijn aan de slag met een reeks aanbevelingen, die de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag heeft gedaan over mestgassen.

LTO+pakt+aanbevelingen+mestgassen+op
© Willie Wilting

Samen met andere organisaties wil LTO een platform vormen om kennis te verzamelen en de veiligheid op bedrijven te bevorderen.

Aanleiding voor het rapport van de raad was het noodlottig ongeval in de mestsilo, vorig jaar in Makkinga, waarbij drie mensen om het leven kwamen.

LTO benadrukt dat adviesdienst Stigas de afgelopen jaren veel heeft gedaan op het terrein van preventie met onder meer risico-inventarisaties en voorlichtingscampagnes.

Veiligheidslessen

LTO Nederland ondersteunt de aanbeveling van de onderzoeksraad om een platform te vormen met andere belangenorganisaties in de agrarische sector. Doel is om kennis te verzamelen en het trekken van veiligheidslessen uit mestgasongevallen.

Veilig werken met mest vereist op een proactieve benadering, waarbij risico’s en maatregelen door partnerorganisaties van het platform onder de aandacht worden gebracht van boeren en studenten in het agrarisch onderwijs.

Stigas

LTO zet zich verder in om de lopende voorlichtingsbijeenkomsten van Stigas en LTO een impuls te geven, zodat meer boeren vaker worden bereikt.

De onderzoeksraad doet de aanbeveling om voor het werken in besloten ruimtes, zoals mestopslagen, concrete voorschriften op te nemen in arbocatalogi.

Bewustwording

LTO wil zich vooral richten op een goede bewustwording onder haar leden. Bij gezinsbedrijven in de landbouw, veelal zonder extern personeel, zijn bijvoorbeeld de voorschriften in de arbocatalogi nog vaak onbekend.

Daarnaast kan meer worden gedaan voor een betere afweging van veiligheidsrisico’s als er nieuwe regelgeving op het gebied van mest en emissies wordt ingevoerd, geeft de organisatie in een verklaring aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer