Vrachtvervoer landbouw en food groeit

Vrachtwagens hebben vorig jaar in ons land 5 procent meer landbouwproducten en levensmiddelen vervoerd dan in 2015. Het wegvervoer vanuit en naar het buitenland had in 2016 te kampen met een lichte daling van 1 procent.

Vrachtvervoer+landbouw+en+food+groeit
© Koos van der Spek

De helft van de producten die Nederlandse vrachtauto's binnen Nederland vervoeren zijn landbouwproducten en levende dieren, levensmiddelen en bouwgoederen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Nederlandse vrachtauto's vervoerden vorig jaar in totaal 657 miljoen ton aan goederen. Dit is een stijging van 2,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de afgelopen 10 jaar groeide het wegtransport door Nederlandse voertuigen alleen in 2007 nog sterker (2,9 procent).

Deze stijging in goederenvervoer over de weg is toe te schrijven aan binnenlands vervoer. Bij deze ritten, waarbij goederen zowel in Nederland worden geladen als gelost, groeide het vervoerd gewicht met 4 procent tot 529 miljoen ton. Het internationale vervoer van en naar Nederland door Nederlandse vrachtauto's daalde in 2016 licht.

Levende dieren

De groei wordt vooral veroorzaakt door het transport van landbouwproducten en levende dieren, levensmiddelen en bouwgoederen. In 2016 vervoerden transporteurs binnen Nederland 5 procent meer aan landbouwgoederen en levensmiddelen dan in 2015.

Het wegvervoer vanuit en naar het buitenland had in 2016 te kampen met een lichte daling (1 procent). Dit grensoverschrijdende goederenvervoer over de weg vertoont al langer een dalende trend. In 2016 vervoerden Nederlandse vrachtauto's internationaal bijna een kwart minder aan goederen dan tien jaar geleden.

In de laatste jaren zijn buitenlandse wegvoertuigen juist steeds meer goederen vanuit en naar Nederland gaan vervoeren. Tussen 2006 en 2015 is dit met 16 procent gestegen. Vooral het vervoer door vrachtauto's uit Midden- en Oost-Europa steeg sterk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer