Zeetransport bloemen is beter, maar onbemind

In het project GreenCHAINge werkten veredelaars, telers en groothandelaren samen om vervoersstromen van bloemen en planten te verduurzamen.

Zeetransport+bloemen+is+beter%2C+maar+onbemind
© Roel Dijkstra

Daarbij hebben de deelnemers vooral gekeken naar een overstap van luchtvracht naar zeetransport en van wegvervoer naar transport over het spoor.

Waarom zou de sierteeltsector die overstap willen maken?

Uit kostenoverwegingen bijvoorbeeld. Bij vervoer over verre afstanden kunnen de transportkosten zo'n 50 procent van de waarde van het eindproduct uitmaken. Het terugdringen ervan is daarom lucratief. Het reduceren van de CO2-uitstoot is een andere beweegreden, evenals het vermijden van fileleed.

Vormen andere wijzen van transport echt een alternatief ?

De proeven tonen aan dat ze dat kunnen zijn of zeker zijn. Neem bijvoorbeeld de zeetransportproef van rozen van Kenia naar Nederland. Bij deze test waren kleinbloemige en grootbloemige rozen 25 dagen geconditioneerd onderweg, waarna nog acht dagen exportsimulatie volgde naar diverse Europese bestemmingen met twee dagen in de koelcel, twee dagen in fusten en vier dagen in de winkel.

Het gemiddelde vaasleven van de rozen in deze proef was tien dagen, waarmee ze geenszins onderdoen voor door de lucht getransporteerde rozen. Daarbij is in tegenstelling tot zeetransport de temperatuur vaak slecht te sturen. De transportkosten over water lagen zo'n 30 procent lager dan via de lucht en de CO2-uitstoot per steel was 87 procent lager dan bij het vervoer met het vliegtuig.

Als de voordelen van zeetransport zo groot zijn, waarom gebeurt het dan nog niet volop?

Zeevracht is relatief nieuw, terwijl luchtvracht bekend is en algemeen wordt geaccepteerd. Er ligt een vergrootglas op zeevracht, zeggen de onderzoekers. Kortom: onbekend maakt onbemind.

Hoe gaat het verder met dit onderzoek?

Als zelfstandig onderzoeksproject stopt GreenCHAINge. Mogelijk verder onderzoek volgt onder de hoede van het project Davinc3i. De hoop bestaat dat via deze speler meer van de onderzoeksresultaten hun weg naar de sierteeltsector vinden. Aan het verspreiden van de resultaten schortte het nog wel eens de afgelopen jaren, was een van de conclusies bij de afsluiting van het project.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer