Exportgroei sierteelt houdt aan

Het derde kwartaal van dit jaar is het tiende kwartaal op rij waarin de Nederlandse groothandel voor sierteeltproducten meer exporteert.

Exportgroei+sierteelt+houdt+aan
© FloraHolland

Dit constateert VGB, de belangenorganisatie voor de sierteelthandel, op basis van de laatste exportcijfers van Floridata. Exporteurs verwachten dat de huidige ontwikkeling voorlopig aanhoudt.

De export van bloemen en planten in 2016 tot en met september stijgt met gemiddeld 3 procent in vergelijking met vorig jaar. De maand september was volgens VGB geen bijzondere afzetmaand met een plus van 1 procent. De exportwaarde van pot- en tuinplanten was met 161 miljoen euro zelfs 2,5 procent lager dan in september vorig jaar. De exporteurs van snijbloemen realiseerden een toename van bijna 3 procent met een omzet van 269 miljoen euro.

Augustus uitstekend

Voor 2016 komt de export van planten cumulatief op 1,7 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan de eerste negen maanden van vorig jaar. Vooral augustus was een uitstekende exportmaand, met 17 procent meer omzet dan dezelfde maand in 2015. De exportgroei van snijbloemen tot en met september staat op 2 procent, bij een exportwaarde van inmiddels 2,7 miljard euro.

Van de top 10 afnemers van bloemen en planten uit Nederland blijft alleen het Verenigd Koninkrijk achter ten opzichte van 2015. De exportwaarde van 699 miljoen euro tot en met september is 2,3 procent lager. Volgens exporteurs komt dit door de koersdaling van het pond.

In volume is de vraag naar bloemen en planten niet minder. In 2015 noteerden transporteurs nog een recordgroei van 14 procent voor de omzet op het Verenigd Koninkrijk.

Mogelijkheden in Frankrijk

Frankrijk blijft de derde afnemer van bloemen en planten vanuit Nederland. Tot en met het derde kwartaal steeg de exportwaarde met 3 procent tot 570 miljoen euro. Exporteurs zien in Frankrijk groeimogelijkheden in het bloemistensegment. En in de handel van sierproducten via internet is nog veel winst te boeken.

In euro's groeit de verkoop van bloemen en planten naar belangrijkste exportland Duitsland het sterkst met 76 miljoen euro. Verder zijn in de top 10 België en Denemarken procentueel de grootste stijgers tot dusver in 2016, met respectievelijk 10,8 en 10,5 procent meer omzet.

Spanje en Portugal

Buiten de top 10 steeg in 2016 de export naar Spanje met 13 procent tot in totaal 61 miljoen euro. Daarnaast zien exporteurs ook kansen voor meer omzet in Portugal. Ze pleiten voor beide landen voor extra promotieactiviteiten voor Nederlandse bloemen en planten. Naar de Verenigde Staten steeg de exportwaarde eveneens met 13 procent. Voor dit jaar tot en met september komt die uit op 77 miljoen euro. De omzet naar Rusland daalt nog steeds, met 27 procent.

In een analyse op de exportcijfers voor 2016 stelt VGB dat de exportspreiding toeneemt. Het aandeel overige landen, buiten de tien belangrijkste exportlanden, was twee jaar geleden nog 16,5 procent van de totale exportomzet. Dat ligt tot en met september dit jaar op 18 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer