Aantal+mestgasongevallen+topje+van+ijsberg
Interview
© Archief

Aantal mestgasongevallen topje van ijsberg

Het aantal bekende ongevallen met mestgassen is het topje van de ijsberg, stelt Jetty Middelkoop, adviseur gevaarlijke stoffen bij de brandweer. Er heerst een taboe op ongelukken met mestgassen. 'Heb de moed om over ervaringen te praten. Dat helpt anderen.'

Wat is het gevaar van mestgassen?

'Het eerste gevaar is vergiftiging. In hogere concentraties kan iemand blijvend gehandicapt worden of overlijden. De giftige stof zwavelwaterstof (H2S) is bij lage concentraties goed ruikbaar als rotte-eierenlucht. Bij hogere concentraties raakt de neuszenuw verlamd en ruik je niets.

Voor het veilig betreden moet een mestopslag leeg en gereinigd zijn en moet er op hoeveelheid gassen worden gemeten. Dat kost geld, als je daar zelf de veiligheidsmiddelen niet voor hebt. Mocht het fout gaan, dan betaal je een heel dure prijs

Adviseur gevaarlijke stoffen bij de brandweer

'Verder kan methaan, waar mestgassen voor minstens de helft uit bestaan, leiden tot brand en explosies en kan kooldioxide, dat ook in grote hoeveelheden vrijkomt, leiden tot benauwdheid en verstikking.'

Gaat het nog vaak fout?

'Dat weet ik zeker, alleen heb ik daar geen harde cijfers van. Ik houd een ongevallenregister bij van officiële meldingen bij de brandweer, maar dat is het topje van de ijsberg. De meeste ongevallen blijven buiten beeld, vooral wanneer het alleen dieren betreft. Er rust helaas toch een taboe op dit soort ongelukken. Sommigen hebben gelukkig de moed om naar buiten te komen met ongevallen van hen en hun dieren.'

Waarom gaat het toch vaak nog fout?

'Op veel bedrijven is er sprake van beroepsblindheid. Mensen denken: 'Het gaat zo vaak goed en alleen bij anderen loopt zoiets mis.' Ook willen agrarische ondernemers snel wat doen en denken daarbij niet na over veiligheid. Probleem is ook dat ze het gevaar van mestgassen niet zien.'

Wat zijn de gevaarlijkste momenten?

'Het mixen in een stal en het betreden van een mestopslag, zoals een gierput, giertank of silo. Mest is net cola in een fles. Zolang deze stilstaat, is er niets aan de hand. Bij het mixen komt een grote bulk van de gassen die in de mest waren opgelost, ineens vrij, net zoals bij het schudden van cola. Het is daarom ook gevaarlijk om boven een mestrooster te kijken hoe het gaat.

'Voor het veilig betreden moet een mestopslag leeg en gereinigd zijn en moet er op hoeveelheid gassen worden gemeten. Dat kost geld, als je daar zelf de veiligheidsmiddelen niet voor hebt. Mocht het fout gaan, dan betaal je een heel dure prijs.'

Wat adviseert u mensen?

'Houd de veiligheid van uzelf, uw gezin en derden goed in de gaten. Loonwerkersbond Cumela heeft met www.mestgassen.nl een overzichtelijke website, die op de gevaren van mestgassen wijst. Op www.hazmatcat.nl vindt u achtergrondinformatie en een overzicht van de meest recente mestgasongevallen in binnen- en buitenland.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer