Meer kans longontsteking omwonende pluimveebedrijf

Mensen die binnen een straal van één kilometer rond een pluimveebedrijf wonen hebben een 11 procent grotere kans op longontsteking dan anderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht.

De onderzoekers analyseerden 92.500 huisartsendossiers met 1.000 gevallen van longontsteking in de omgeving van Tilburg, meldt De Volkskrant. Hieruit kom ook naar voren dat de kans op longontsteking ongeveer 1 procent is.

Bij een tweede onderzoek, naar de samenstelling van de bacterieflora in de keel van patiënten, kwam naar voren dat bij 126 patiënten in de buurt van een pluimveebedrijf de samenstelling van de bacteriepopulatie was verstoord. Hierdoor zouden sommige bacteriën longontstekingen kunnen veroorzaken.

Extra maatregelen

LTO/NOP overlegt met de ministeries van EZ en I&M over maatregelen om de de luchtkwaliteit rond bedrijven te verbeteren. Vorige week stapte LTO/NOP uit dit overleg. De oorzaak was zeker niet de onwil om op dit vlak stappen te zetten. De LTO/NOP was het oneens met een beslissing van het ministerie van EZ rond de POR-regeling.

Volgens Hugo Bens, portefeuillehouder Milieu van de LTO vakgroep Diergezondheid wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor een emissiearme pluimveehouderij. LTO denkt aan meetprogramma's voor stof en de ontwikkeling van nieuwe brongerichte technieken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer